Ucraïna eleva a 19 morts i 105 ferits les baixes de l'atac rus contra les ciutats en venjança pel pont de Crimea

Kíiv trasllada el terror contra la població civil a l'Assemblea de l'ONU, on busca la condemna internacional contra l'annexió russa del 15% del seu territori

Un home camina al costat entre flames al centre de Kíiv després del bombardeig rus de dilluns
Un home camina al costat entre flames al centre de Kíiv després del bombardeig rus de dilluns / Gleb Garanich (Reuters)

El terror rus contra la població civil ucraïnesa i l'annexió del 15% del país han aplegat a les Nacions Unides. Ucraïna ha plantejat a l'Assemblea General de l'ONU que condemne Rússia per la usurpació de regions de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia. La proposta de resolució ha començat amb la denúncia del bombardeig de Moscou contra ciutats ucraïneses en revenja per l'atac contra el pont de Crimea. Ucraïna ha elevat a 19 els civils morts i 105 les persones ferides en un atac al qual secretari general de l'ONU António Guterres s'ha referit com "una altra escalada inacceptable de la guerra", condemnant el fet que "els civils "estan pagant el preu més alt".

Els civils ucraïnesos continuen mirant al cel amb terror i amb motiu. Un nou atac amb dotze míssils contra infraestructures públiques ha matat un home en un concessionari de vehicles de Zaporíjia, la capital de la regió annexionada per Moscou, que continua fora del control rus.

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha mantingut una comunicació telefònica amb el seu homòleg ucraïnés, Volodímir Zelenski, després dels bombardejos. En la conversa, segons la Casa Blanca, li ha traslladat que l'atac reforça encara més el compromís amb el poble ucraïnés i el suport militar, que inclourà en les pròximes partides sistemes avançats de defensa aèria.

Els bombers rescaten el cadàver d'un home víctima d'un nou bombardeig aquest dimarts a Zaporíjia
Els bombers rescaten el cadàver d'un home víctima d'un nou bombardeig aquest dimarts a Zaporíjia / Stringer (Reuters)

Rússia justifica l'annexió del 15% d'Ucraïna

Per la seua part, l'ambaixador rus Vassili Nebénzia ha justificat les annexions i l'operació militar, que defén en la presumpta voluntat de protegir la població de les regions que ha integrat en les seues fronteres dels suposats abusos del govern de Kíiv. Nebénzia ha reivindicat la validesa dels referèndums contra les acusacions d'Ucraïna i les potències occidentals, que els consideren una farsa, o del mateix secretari general de l'ONU, que ha denunciat que violen la legalitat internacional. El representant rus, a més, ha acusat Occident de doble moral per acceptar en el passat la segregació de Kosovo i no l'adhesió de les quatre regions a Rússia.

L'Assemblea de l'ONU vota una nova declaració de condemna

Amb el trasllat a l'Assemblea de l'ONU Ucraïna vol una declaració majoritària de la comunitat internacional que mostre l'aïllament de Rússia, esquivat el dret a veto que Putin té contra les resolucions contràries en el Consell de Seguretat, on les decisions són vinculants. Allí la Federació Russa va tombar recentment un dictamen similar, que instava Moscou a abandonar les seues pretensions territorials sobre les regions ucraïneses que s'ha annexat i a retirar les tropes immediatament i sense condicions del país veí.

El març passat, un mes després del començament de la guerra, l'Assemblea General ja va aprovar per aclaparadora majoria (141 vots a favor, 35 abstencions i 5 en contra) una resolució contra la invasió russa d'Ucraïna, que demana la retirada de les tropes.

La nova votació, que es preveu que es retarde a dimecres, tornarà a retractar la posició de cadascun dels 193 països i la previsible soledat de la Federació Russa en l'escenari internacional, després que no haja prosperat la petició de Moscou perquè el vot siga secret.

Moscou rebaixa la retòrica nuclear

D'altra banda, la Federació Russa ha rebaixat la crisi nuclear. El viceministre d'Afers Estrangers Serguei Riabkov ha assegurat que Moscou "no amenaça ningú amb l'ús d'armes nuclears" i ha culpat els Estats Units i les potències aliades d'utilitzar activament la retòrica nuclear, obviant que va ser Vladímir Putin qui, en els discursos per l'annexió dels territoris ucraïnesos va tornar a exhibir la carta atòmica com una possibilitat real.

També et pot interessar

stats