Rússia deixa almenys deu morts després d'un atac a gran escala contra ciutats ucraïneses

Bombardeja les principals ciutats del país en represàlia per la destrucció del pont que la unia amb Crimea

Un ciutadà de Kíiv mort en el bombardeig
Un ciutadà de Kíiv mort en el bombardeig / Valentin Ogirenko (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 d'octubre 2022 - 09:31 Actualitzat: 11 d'octubre 2022 - 14:59

Kíiv, Zaporíjia, Dnipró i Lviv. Les bombes russes tornen a impactar en les principals ciutats ucraïneses després de l'atac contra el pont de Crimea, del qual Moscou responsabilitza el govern de Volodímir Zelenski. Almenys deu persones han mort i seixanta han resultat ferides en un atac aeri contra la capital, el primer des de juny i el més greu dels registrats aquesta jornada al país, segons ha informat la portaveu de la policia ucraïnesa Mariana Reva. Quatre explosions han alçat del llit precipitadament el veïnat del centre de la ciutat. La capital ucraïnesa estrena la setmana amb l'estrèpit de les sirenes i columnes de fum en l'horitzó. Les autoritats locals reporten una segona ronda d'explosions de la que encara no han transcendit víctimes.

A la ciutat de Zaporíjia, un home ha mort i cinc persones han resultat ferides, entre elles un xiquet, després de l'impacte d'un míssil durant la nit contra un edifici residencial de diverses plantes. El projectil ha foradat la construcció, que apareix la façana semi-destruïda en les primeres imatges que han enviat les agències internacionals que informen des de la ciutat, la capital sota control ucraïnés d'una de les quatre regions que Rússia s'ha annexionat.

És el segon atac en les últimes 24 hores contra infraestructures civils de Zaporíjia. En un altre similar, aquest diumenge, també en una zona residencial, van morir almenys 13 persones i 89 més resultaren ferides, inclosos onze xiquets.

La resposta russa a la destrucció del pont de Crimea

Els mitjans ucraïnesos també han informat de diverses explosions a Lviv (l'urbs més gran a l'oest del país), a la ciutat de Dnipró (centre), a Jitómir, prop de Kíev, a Khmelnitski, més a l'est a la ribera del riu Bug Meridional i a Ternópil (a l'est, a la vora del riu Siret).

El ministeri de Defensa estima que Rússia ha emprat 17 drons i 83 míssils en els atacs, dels quals els sistemes de defensa aèria n'han neutralitzat 43. Assegura que els drons han eixit des de Bielorússia i Crimea, mentre els projectils s'han llançat des del Mar Caspi i la regió de Nijni Nóvgorod, a l'oest de Rússia.

El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha fet una crida a la població a no abandonar els refugis. "Aguantem i siguem forts", ha dit des d'un vídeo gravat als carrers de Kíiv que ha penjat en el seu compte de Telegram.

En imatge, un dels edificis danyats en l'atac amb míssils contra zones residencials de Zaporíjia
En imatge, un dels edificis danyats en l'atac amb míssils contra zones residencials de Zaporíjia / Stringer (Reuters)

Els bombardejos són la resposta russa a la destrucció parcial contra el pont de Kertx, una infraestructura clau que enllaça Rússia amb Crimea, en una acció que Moscou ha qualificat d'"acte terrorista" i de la qual ha acusat directament el govern de Kíiv. En les pròximes hores reunirà el Consell de Seguretat a Moscou per a abordar la situació. En una primera intervenció, el president rus, Vladímir Putin, ha amenaçat Kíiv amb més respostes "fermes" com els atacs d'aquest dilluns "si continuen els intents de fer atemptats terroristes en el nostre territori".

No obstant això, els projectils russos tenen la ciutat de Zaporíjia en el punt de mira des de fa setmanes. Dijous passat les bombes russes van matar almenys 20 ucraïnesos i el 30 de setembre en un atac a un comboi humanitari van perdre la vida 32 persones.

També et pot interessar

stats