Almenys quatre morts, entre elles una embarassada, pels atacs amb drons kamikaze a Kíiv

Els habitants de la capital d'Ucraïna s'han despertat per un nou atac aeri. En un barri cèntric s'han sentit cinc explosions, que han originat un incendi i han afectat apartaments

Incendi d'un edifici a Kíiv, aquest dilluns, després d'un atac amb drons russos / Reuters
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
17 d'octubre 2022 - 08:32 Actualitzat: 17 d'octubre 2022 - 20:38

Almenys quatre persones, entre elles una dona embarassada de sis mesos, han mort en els atacs de drons kamikaze contra Kíiv d’aquest dilluns, segons apunten les primeres informacions. Però podrien ser més, segons l'alcalde, Vitali Klitxkò, que ha informat que davall de les runes encara pot haver-hi gent i que hi ha tres persones hospitalitzades: dues són operàries del Servei Estatal d'Emergències. A més, a una vintena de persones les han rescatades d'un edifici residencial del cèntric barri de Xevtxènkivski, que han atacat un dels drons carregats d'explosius que l'exèrcit rus ha dirigit contra la capital ucraïnesa.

Klitxkò ha assegurat que s'han sentit cinc explosions en aquest barri de la capital. També ha confirmat que era un atac amb drons i que, com a conseqüència, s'ha originat un incendi en un edifici no residencial.

A més, han resultat danyats diversos edificis d'apartaments. Els bombers ja treballen al lloc, igual que els serveis mèdics i d'emergència. L'alcaldia de Kíiv intenta recaptar informació sobre possibles víctimes.

Andrí Iermak, cap de l'oficina del president d'Ucraïna, ha recalcat que Rússia creu que els drons kamikaze amb càrregues explosives "l'ajudaran en la seua agonia" en el camp de batalla. "Necessitem més defenses antiaèries i les necessitem com més prompte millor!", ha dit.

Incendi d'un edifici a Kíiv / Gleb Garanich (Reuters)
Incendi d'un edifici a Kíiv / Gleb Garanich (Reuters)

La setmana passada les tropes russes van atacar massivament diverses regions ucraïneses. En aquests bombardejos Rússia va emprar diversos tipus de míssils i drons kamikaze. Kíiv també va ser atacada i sis persones van morir com a resultat del bombardeig. El president rus, Vladímir Putin, va negar divendres passat la necessitat de nous atacs massius, però aquest dilluns n'han fet de nou.

Atac massiu en nou regions

Segons l'últim informe de les administracions militars regionals, l'exèrcit rus ha llançat en les últimes hores atacs amb míssils, drons, llançacoets múltiples i artilleria pesant contra nou regions. Així, més de Kíiv, també han atacat hui Lviv, Ternópil i Vínnitsia, a l'oest; Sumi, al nord; Khmelnitski, al centre; les orientals de Khàrkiv i Dnipropetrovsk, i les meridionals d'Odessa i Mikolaiv, banyades per la mar Negra.

Rússia manté el setge a Bakhmut malgrat el risc d'un fracàs estratègic

Al mateix temps, l'exèrcit rus insisteix en els intents infructuosos de prendre la ciutat de Bakhmut, a l'est d'Ucraïna, malgrat l'acarnissada resistència de les tropes ucraïneses, una situació que podria convertir-se en un carreró sense eixida per a Moscou.

Després de set mesos i mig de contesa i malgrat tots els esforços, les forces russes continuen empantanades a les portes de Bakhmut, a seixanta quilòmetres de la ciutat de Donetsk.

L'estabilització del front ha permés al secretari del Consell de Seguretat Nacional i Defensa d'Ucraïna, Oleksi Danílov, afirmar que "la guerra per a Rússia ha passat a una etapa de "zugzwang estratègic", terme d'escacs que defineix una situació en què qualsevol pas que es done només serà per a pitjor.

Danílov va arremetre contra la mobilització decretada pel president rus, Vladímir Putin, que no sols va provocar la fugida de mig milió de persones del país, sinó que va demostrar "la putrefacció del sistema rus", el malestar del poble, que és "un potent factor de desestabilització política de Rússia".

La relativa i tibant calma al front, sense avanços significatius, és vista com el preludi d'una nova tempesta, per la possibilitat que Rússia intente capgirar la situació i avance des de Bielorússia.

Almenys dos morts a Rússia

També s’han de lamentar almenys dos morts a Rússia, a causa d’un avió militar rus que s’ha estavellat aquest dilluns al pati d'un edifici residencial a la ciutat balneari de Ieisk, prop d'Ucraïna i banyada per la mar d'Azov. L’impacte ha causat un gran incendi i la mort almenys de dues persones, així com danys personals a quinze que han resultat ferides, segons ha informat el Ministeri per a Situacions d'Emergència del territori de Krasnodar.

La institució ha explicat que l'accident va passar mentre l'avió ascendia per a fer un vol d'entrenament des de l'aeròdrom del Districte Militar Sud. Segons ha explicat el pilot, que es va catapultar de l’avió, la causa ha sigut l’incendi d’un dels motors durant l’enlairament.

Després d’estavellar-se, el combustible s’ha incendiat i l’àrea del foc s’ha escampat en una àrea de 2.000 metres quadrats, segons la informació preliminar dels serveis d’emergència. 

També et pot interessar

stats