Putin signa aquest divendres l'annexió de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia

El president rus i els líders separatistes de les regions ucraïneses referendaran al Kremlin el tractat d'incorporació després dels referèndums d'independència

Imatge dels escenaris ubicats a la Plaça Roja de Moscou per a l'acte d'incorporació de les regions ucraïneses
Imatge dels escenaris ubicats a la Plaça Roja de Moscou per a l'acte d'incorporació de les regions ucraïneses / Evgenia Novozhenina (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
29 de setembre 2022 - 08:48 Actualitzat: 29 de setembre 2022 - 13:43

El president de Rússia, Vladímir Putin, signarà aquest divendres els tractats per a l'annexió de les regions ucraïneses de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia després del sí majoritari en els qüestionats referèndums d'independència que han celebrat, segons ha confirmat el portaveu de la presidència russa Dmitri Peskov. L'acte tindrà lloc al Palau del Kremlin i inclourà un discurs de Putin. Els líders de les regions separatistes, que van demanar formalment la incorporació a Rússia després de les consultes, estan ja a Moscou.

Segons els resultats difosos per les autoritats prorusses, amb el 100% de les paperetes escrutades, entre el 87,05 i el 99,23% dels votants en els territoris controlats parcialment per les forces russes a l'est i sud d'Ucraïna van donar suport a l'annexió a Rússia.

Es preveu que les dues cambres del parlament rus confirmen formalment els acords d'annexió a principis de la setmana que ve. El Senat rus ha programat la sessió el pròxim 4 d'octubre. La incorporació necessita el vistiplau de la Duma, la cambra baixa russa, que es reunirà en sessió extraordinària un dia abans.

La fórmula de les consultes unilaterals en territori ocupat és la mateixa que el govern rus va aplicar per a l'annexió de Crimea.

La campanya militar continuarà fins a dominar per complet les regions

El Kremlin també ha confirmat que la campanya militar russa prosseguirà després de la incorporació de les regions separatistes, que controla parcialment, fins que tot el territori "siga alliberat". "Estem parlant de les fronteres del 2014. Per això, com a mínim, cal alliberar tota la república popular de Donetsk", ha dit el portaveu Dmitri Peskov.

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha anunciat converses amb el secretari general de l'ONU, António Guterres; el president del Consell Europeu, Charles Michel; els presidents de Turquia, el canceller d'Alemanya i els primers ministres del Canadà i el Regne Unit per a coordinar una resposta internacional contra els "falsos" referèndums organitzats per Rússia.

Condemna internacional contra les consultes

Dimecres, la Unió Europea va confirmar que "no reconeix ni mai reconeixerà" el resultat "falsificat" d'aquestes consultes "il·legals" i va instar la comunitat internacional a fer el mateix. En una declaració en nom dels Vint-i-set, l'alt representant de la UE per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, va tornar a condemnar "en els termes més enèrgics" els "falsos" referèndums, en què una aclaparadora majoria hauria donat suport a l'annexió a Rússia, en unes consultes avalades pel país invasor i esguitades d'irregularitats.

Frustració a les tropes russes, segons TNYT

La campanya russa continuarà, si bé amb part de les tropes desmoralitzades, segons la informació que està donant a conéixer el diari estatunidenc The New York Times, que ha tingut accés a converses dels soldats amb les famílies. "Ens van donar orde de matar tots els que veiérem", es diu en un dels àudios que transcriu el rotatiu. Aquests, en línies generals, reflecteixen un sentiment de frustració i pessimisme sobre la marxa de la guerra.

"Putin és un boig. Vol prendre Kíiv, però no podem fer-ho", "La nostra ofensiva s'ha parat. Estem perdent aquesta guerra", "Hem perdut mig regiment" o "Quan torne a casa, deixaré el feliç exèrcit" són altres de les frases que el diari atribueix als militars russos.

També et pot interessar

stats