Rússia prepara l'adhesió imminent dels territoris ucraïnesos que han celebrat els referèndums

Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia deixaran de ser ucraïneses en les pròximes hores després del sí majoritari a integrar-se a Rússia en unes consultes que l'ONU considera il·legals

En imatge, la comissió electoral fa recompte dels vots a Sebastopol
En imatge, la comissió electoral fa recompte dels vots a Sebastopol / Alexey Pavlishak (Reuters)

Ni el rebuig de la comunitat internacional, ni les acusacions de frau, ni la falta d'un alto el foc, ni el control militar de l'exèrcit rus —les tropes invasores— sobre les regions ucraïneses cridades a consulta. Moscou manté en el full de ruta l'adhesió de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia. L'escrutini provisional, després de cinc dies de votació, ha revelat un aclaparador sí del 96% de la població en els referèndums d'integració a Rússia, una unanimitat que el govern d'Ucraïna i les potències occidentals consideren una burla i que evoca els resultats de les votacions en l'antiga URSS, Corea del Nord i dels règims menys democràtics del planeta.

Les Nacions Unides rebutgen la validesa de les consultes. En paraules de la subsecretària general de l'ONU, Rosemary di Carlo, estan fora de la legalitat internacional i "no poden considerar-se una expressió genuïna de la voluntat popular". Ucraïna els qualifica de "paròdia" i assegura que acusarà de traïció els ciutadans que hagen participat en l'organització. La Unió Europea i els Estats Units ja han dit que no reconeixeran els resultats i que castigaran Moscou amb noves sancions en cas que s'annexione els territoris, que sumen el 15% del territori ucraïnés.

No obstant això, el govern rus ja ha defés davant l'ONU la validesa de les consultes, que considera "transparents i d'acord a les normes". El poder executiu està "llest" per a la integració i anticipa que el procés "serà prou ràpid", en paraules del portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov. El cas reprodueix la maniobra d'annexió de Crimea, que Rússia va integrar en el seu territori cinc dies després de celebrar un referèndum. Al Regne Unit pensen que aquesta incorporació, que afecta un 15% del territori ucraïnés, podria formalitzar-se aquest mateix divendres. 

La denúncia d'irregularitats acompanya les consultes, tant en la concepció com l'execució, que s'ha fet sota el paraigua de la força militar ocupant. Els ciutadans d'alguns municipis asseguren que soldats armats visitaven casa per casa per a persuadir la població que votara, entre altres il·legalitats. Els referèndums han deixat fora els habitants en territori ucraïnés, que no ha pogut opinar sobre el futur del seu territori. De Donetsk ha quedat fora el 45% de la regió, la part sota control ucraïnés. El mateix ha passat amb una franja de Kherson i un terç de Zaporíjia.

També et pot interessar

stats