Zelenski ja no demana la destitució de Putin per a iniciar converses de pau

Un diari ucraïnés assegura que el govern de Biden està aconseguint que el dirigent ucraïnés flexibilitze les condicions a l'hora de negociar la pau amb Rússia

Yuliia Zaika, una xiqueta ucraïnesa de 9 anys, sosté al seu gat enfront de la casa destruïda de la seua família en Moshchun prop de Kyiv, Ucraïna
Yuliia Zaika, una xiqueta ucraïnesa de 9 anys, sosté el seu gat enfront de la casa destruïda de la família a Moshtxun, Ucraïna / Murad Sezer (Reuters)

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha suavitzat lleugerament les exigències per a asseure's a negociar amb Rússia la fi de la guerra i ja no demanaria la destitució del mandatari rus, Vladímir Putin, segons ha assegurat aquest dijous el diari ucraïnés Kyiv Post.

El rotatiu, que s'edita en anglés, indica que l'administració del president estatunidenc, Joe Biden, està aconseguint que el dirigent ucraïnés flexibilitze les condicions a l'hora de negociar la pau amb Rússia.

El Kyiv Post, que cita com a fonts dos funcionaris familiaritzats amb l'assumpte, recorda que el passat 6 de novembre Zelenski va dir que estava obert a “converses genuïnes” amb Rússia. Però va imposar un seguit de requisits per a això, alguns dels quals ja eren coneguts, com el restabliment de la integritat territorial d'Ucraïna, el castic dels crims de guerra i les reparacions, entre altres.

A diferència d'anuncis anteriors, va ometre esmentar la condició que Putin ha de ser destituït del seu càrrec abans que puguen produir-se les converses, precisa el diari.

Aquest canvi es va produir després de "dies de negociacions entre Kíiv i Washington" que van incloure una reunió la setmana passada de l'assessor de seguretat nacional dels EUA, Jake Sullivan, amb Zelenski a la capital ucraïnesa. Un dels alts funcionaris de l'administració ucraïnesa afirma que, si bé els estatunidencs no van instruir explícitament Zelenski i els seus aliats a Ucraïna perquè canviaren la seua postura, sí que van transmetre a Kíiv que ha de demostrar "més entusiasme per posar fi al conflicte de manera amistosa i amb trellat".

"La idea és mostrar a l'escenari internacional, una vegada més, que Ucraïna, i no Rússia, és la part que busca la pau", ha afegit la font. “Això no significa que hagen d'anar a la taula de negociacions ara mateix. Ni tan sols creiem que ara siga el moment adequat en funció del que està fent Rússia”, ha argumentat el funcionari citat pel diari.

El diari també recorda que en els últims dies s'han confirmat contactes entre funcionaris estatunidencs amb els seus homòlegs ucraïnesos i russos "en un esforç per calmar les tensions i evitar errors" en aquesta guerra, que es va iniciar el passat 24 de febrer.

Zelenski, prudent: "Rússia no dona regals ni fa gestos de bona voluntat"

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, s'ha mostrat prudent sobre la retirada russa de la capital de Kherson i el seu replegament al nord de la província, ja que Rússia no dona “regals” ni fa "gestos de bona voluntat".

Rússia va anunciar aquest dimecres que es retira de la ciutat ucraïnesa de Kherson, l'única capital regional sota el seu control a tot el país, així com el replegament del terç nord d'aquesta província. Això constitueix un dur revés per al president rus, Vladímir Putin, que es va annexionar aquest territori fa poc més d'un mes.

Sobre la situació al front, ha dit que a la regió de Donetsk la confrontació és "molt important" perquè "s'està decidint molt allí". "Per això estem drets. Ens mantenim forts. No entreguem res. Agraïsc a cadascun dels nostres herois que estan frenant aquests terribles atacs dels ocupants. Atacs constants", ha relatat.

Quant al sud, segons el president, les forces ucraïneses s'estan "movent a poc a poc" i enforteixen les seues "posicions pas a pas".

També et pot interessar

stats