L'exèrcit ucraïnés va disparar el míssil que va matar dues persones a Polònia

Varsòvia renuncia a convocar l'Aliança Atlàntica després que la investigació revelat com a "poc probable" l'autoria de Rússia

Dos operaris polonesos treballen en el cràter que ha causat el projectil
Dos operaris polonesos treballen en el cràter que ha causat el projectil / Policia de Polònia (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
16 de novembre 2022 - 09:06 Actualitzat: 16 de novembre 2022 - 21:49

La investigació del govern polonés ha conclòs que el míssil que va impactar al territori i va matar dos ciutadans el disparà l'exèrcit ucraïnés. En conseqüència, Varsòvia comunicarà als socis de l'OTAN que no invocarà finalment l'article IV del Tractat de l'Aliança Atlàntica, pel qual un membre pot convocar la resta quan veu amenaçada la seua seguretat, segons una font de la diplomàcia europea citada per Efe.

En una intervenció a Varsòvia el president de Polònia, Andrzej Duda, ha declarat que "és probable" que el míssil que "fora llançat per Ucraïna" i ha destacat que "res indica" que es tractara d'un "atac intencionat contra Polònia". Duda ha assenyalat que els investigadors creuen que el projectil és un míssil model S300 fabricat en la Unió Soviètica.

Hores abans, el president estatunidenc, Joe Biden, ja havia considerat "poc probable" que el míssil es disparara des de Rússia. En una primera valoració, a les acaballes de la cimera del G20 a Bali i després de reunir-se amb els líders de l'OTAN, havia advertit que la informació sobre els dos coets caiguts a Przewodow era “contradictòria” i que per això, els líders occidentals havien acordat "per unanimitat" esperar els resultats de la investigació del govern polonés sobre l'incident abans de fer "més passos".

Polònia va atribuir inicialment a un "míssil de fabricació russa" l'explosió registrada al país. Rússia ho ha negat des del principi i ha qualificat de "provocació deliberada" les acusacions. El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, és el membre de l'OTAN que s'havia manifestat de manera més contundent sobre la possibilitat d'una "errada tècnica" ucraïnesa, fent referències a les investigacions preliminars que Alemanya havia compartit en la reunió amb els líders occidentals. "He de respectar la declaració feta per Rússia. Aquest incident no va tindre res a veure amb ells", havia remarcat Erdogan a la fi de la cimera.

En les últimes hores The Financial Times havia avançat que les dades d'intel·ligència compartides en la reunió del G20 apuntaven que el míssil podia haver sigut disparat per la defensa aèria d'Ucraïna, quan intentava neutralitzar un projectil rus. Un avió de l'OTAN que sobrevolava l'espai aeri polonés va rastrejar el míssil que va esclatar a Polònia, la qual cosa ha ajudat a reconstruir la trajectòria, juntament amb la informació dels radars de l'OTAN i Varsòvia, segons apunta la CNN .

Medvédev: "Creix el risc d'una nova guerra mundial"

Malgrat aquestes informacions i sense esperar al resultat de la investigació, el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, havia reiterat a primera hora del matí d'aquest dimecres l'acusació contra Rússia.

L'expresident de la Federació Russa i actual vicepresident del Consell de Seguretat del país, Dmitri Medvédev, ha advertit que l'incident "augmenta la possibilitat d'una nova guerra mundial" i ha emmarcat el cas en "la guerra híbrida" que, en opinió del mandatari, les postències occidentals lliuren contra Moscou.

La majoria del G20 condemna la guerra d'Ucraïna

Durant la reunió de Bali, la majoria dels països del G20, del qual forma part Rússia, ha condemnat amb fermesa la guerra a Ucraïna. La cimera ha arribat a pactar amb Moscou un document que afirma que l'era actual "no ha de ser de guerra", aposta per la "diplomàcia i el diàleg" com a fórmula de resoldre conflictes i condemna "l'ús o l'amenaça d'ús armes nuclears", que considera “inadmissible”.

En el text, resultat d'una intensa negociació, també es destaca "l'immens sofriment humà" i els problemes que implica a escala global "la guerra a Ucraïna" quant a subministrament energètic, seguretat alimentària o riscos d'inestabilitat financera.

El president rus, Vladímir Putin, va evitar assistir a la cimera, de la qual se n'anà al final de la primera jornada el ministre d'Exteriors, Serguei Lavrov, acusant Occident de buscar la “politització” del fòrum de països més industrialitzats del món.

Els Estats Units suporten la versió polonesa  

Els Estats Units ha avalat en un comunicat la versió de Polònia sobre la procedència del míssil que ha caigut aquest dimarts en territori polonés, assassinant dues persones. El govern estatunidenc ha recalcat que, si bé la procedència era ucraïnesa, la “responsabilitat final de l’explosió és de Rússia” i ha afegit que "Ucraïna tenia i té tot el dret de defensar-se".

“Seguirem també en contacte amb els ucraïnesos per a recopilar qualsevol informació que ells tinguen sobre el que ha succeït”, ha assegurat la portaveu del consell de seguretat nacional, Adrienne Watson.

També et pot interessar

stats