Rússia es posa a la defensiva davant de l'espenta de l'exèrcit ucraïnés

L'Organisme Internacional d'Energia Atòmica denuncia bombardejos "arriscats i inacceptables" prop de la central nuclear de Zaporíjia

Monument amb un grafiti del comandant en cap de les Forces Armades d'Ucraïna, Valerii Zaluzhnyi, a Kherson, Ucraïna
Monument amb un grafiti del comandant en cap de les Forces Armades d'Ucraïna, Valerii Zaluzhnyi, a Kherson, Ucraïna / Murad Sezer (Reuters)

Rússia s'ha posat a la defensiva en quasi tot el front davant de l'espenta de l'exèrcit ucraïnés a l'est i sud, mentre Kíiv intenta crear amb l'ajuda d'Occident un escut antimíssils que li permeta fer inútil l'aclaparadora superioritat aèria russa.

L'exèrcit rus ha començat a construir fortificacions en tota la zona de "l'operació militar especial", segons ha informat el Ministeri de Defensa de Rússia en un comunicat.

Aquesta estratègia defensiva inclou Crimea, la regió ocupada més afectada per la retirada russa del nord de la veïna regió de Kherson, ja que, si s'ho proposa, l'artilleria ucraïnesa podria aconseguir territori peninsular.

Els experts militars no consideren que l'hivern siga aliat de Rússia, ja que l'enduriment de les carreteres i els camps aplana el camí per a l'avanç dels tancs i blindats ucraïnesos.

Fortificacions, fossats i trinxeres

En aquests moments, les tropes russes només tenen la iniciativa als afores de Donetsk i a la rodalia de Vuhledar. Estan a la defensiva al marge esquerre del riu Dniéper, a la regió de Lugansk i en Zaporíjia.

Per això, els enginyers russos estan construint en tota la línia del front "trinxeres, fossats i posicions fortificades ocultes", que "són capaces de resistir atacs d'artilleria, la qual cosa permet als soldats colpejar l'enemic des de posicions segures", assenyala la nota castrense.

Les construccions de "formigó armat" s'instal·len "rigorosament" cada certes distàncies i intervals i el seu objectiu primordial és detindre els vehicles militars ucraïnesos que es desplacen "sobre rodes o erugues". Els especialistes també estan erigint "barreres" equipades amb explosius en tot el front de batalla, segons explica Defensa.

Moscou confia que aquestes barreres artificials obliguen els soldats ucraïnesos, que porten la iniciativa en el front des d'agost, a triar "rutes menys protegides" davant del foc d'artilleria rus.

Un escut antiaeri per a Ucraïna

Mentrestant, les autoritats ucraïneses intenten per tots els mitjans rebre dels seus aliats occidentals garanties de seguretat. Ja que en el seu moment no van acceptar tancar l'espai aeri, ara Kíiv demanda ajuda per a forjar una eficaç defensa antiaèria i antimíssils.

"Ucraïna necessita amb urgència una defensa antimíssils eficaç abans de l'hivern. Una eficaç defensa dels nostres cels és un element important de les garanties de seguretat", ha explicat Andriy Yermak, assessor presidencial.

Per això, ha avançat que "Ucraïna al costat dels seus socis més pròxims ha procedit a preparar una declaració conjunta sobre un escut aeri ucraïnés que tindria diversos nivells i que seria part de la seguretat aèria de tot Europa".

"Encara que fa molt que és evident que el pla del Kremlin ha fracassat. Rússia no guanyarà aquesta guerra. Això no és suficient. Ucraïna ha de guanyar. La tirania ha de caure", va dir Yermak, qui va insistir en l'ingrés del seu país en l'OTAN.

L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica qualifica de molt greu la situació a la central nuclear de Zaporíjia, atacada hui de manera reiterada. Demana a Rússia i Ucraïna que en garantisquen la seguretat perquè estan jugant amb foc. 

Preocupa la situació de la central nuclear de Zaporíjia

La central nuclear de Zaporíjia, la més gran d'Europa, pateix des de dissabte un bombardeig amb artilleria pesant que ha danyat l'estructura de l'edifici, encara que no s'hi ha detectat cap fuita radioactiva.

Els observadors de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica han vist les explosions des de la seua oficina i segons ha dit el director de l'organisme la situació és "gravíssima". Russos i ucraïnesos s'acusen mútuament de l'atac.

Aquest dilluns els tècnics de l'ONU inspeccionaran la central, ocupada per Rússia des de les primeres setmanes de la invasió. Rafael Grossi, màxim responsable de la política nuclear de l'ONU, demana als dos bàndols que paren els atacs perquè estan jugant amb foc i les conseqüències poden ser desastroses. Grossi fa mesos que negocia, sense èxit, un perímetre de seguretat al voltant de la central nuclear.

També et pot interessar

stats