Commoció a Ucraïna per "l'escala de tortura" descoberta a Kherson

Els investigadors la situen en el nivell més alt de totes les regions després d'exhumar els primers 63 cadàvers amb signes de tortura

Soterrament d'un dels veïns de Kherrson morts durant l'ocupació russa
Soterrament d'un dels veïns de Kherson morts durant l'ocupació russa / Valentyn Ogirenko (Reuters)

Descàrregues elèctriques, ossos trencats, colps amb barres de ferro. Són algunes tortures que s'aplicaven en almenys quatre dels onze centres de detenció operats per Rússia durant l'ocupació de Kherson, al sud d'Ucraïna. Agressions que a vegades acabaven amb l'execució.

El comissionat de drets humans del Parlament ucraïnés, Dmitro Lubinets, s'ha declarat commocionat per "l'escala de la tortura", que situa per damunt de les que s'han documentat després de la recuperació de les regions de Kíiv o Khàrkiv, on es van trobar nombroses fosses comunes.

"Mai he vist un nivell semblant i he visitat personalment tots els centres de tortura en les diferents regions d'Ucraïna. L'escala és senzillament terrible", ha denunciat Lubinets en declaracions televisades.

En les zones recuperades de Kherson ja s'han exhumat 63 cadàvers amb signes de tortura. El ministeri d'Interior d'Ucraïna dona per segur que seran molts més, perquè la cerca només acaba de començar.

Set morts en l'atac a edifici residencial de Zaporíjia

En una escala de dolor inferior, però amb impacte més massiu, hi ha la tortura que els atacs russos han generalitzat al país: la falta de subministrament elèctric. Més de deu milions d'ucraïnesos estan sense llum pels danys que pateix la xarxa, segons ha recordat el president ucraïnés Volodímir Zelenski en l'habitual discurs nocturn a la nació.

Zelenski ha informat de la mort d'almenys set persones després d'un bombardeig rus contra un edifici residencial de Zaporíjia i de desenes de ferits a Dnipró per un atac amb míssil. Fins a onze projectils russos ha neutralitzat la defensa antiaèria d'Ucraïna en les últimes hores.

Satisfacció a Kíiv per la condemna sobre l'avió de Malaysia Airlines 

El president ucraïnés també s'ha felicitat per la condemna a cadena perpètua de la justícia neerlandesa contra dos russos i un ucraïnés, jutjats en rebel·lia, pel míssil disparat des de la regió del Donbass que el 2014 va matar les 298 persones que viatjaven en un avió Malaysia Airlines al pas per Ucraïna.

Per al mandatari ucraïnés, no es tracta només d'una sentència contra "tres assassins", ja que les proves presentades en el judici revelen que "Rússia va mentir molt de sobre aquest desastre" i "proporcionen la base per a condemnar els culpables i de nivell superior".

També et pot interessar

stats