La policia ucraïnesa obri processos penals per la mort de 12.000 civils, molts trobats en fosses comunes

El govern de Kíiv denúncia que Rússia usa Ucraïna com a camp d'investigació de noves armes prohibides per les lleis internacionals

Enderrocs d'una escola després del bombardeig en el centre de Donetsk, Ucraïna
Enderrocs d'una escola després del bombardeig en el centre de Donetsk, Ucraïna / Sergei Ilnitsky (Efe)

La policia ucraïnesa ha obert un procés penal per a investigar la mort de més de 12.000 ucraïnesos, la majoria d'ells trobats en fosses comunes, segons ha anunciat el cap de la Policia Nacional, Ihor Klimenko.

El 75% dels morts són homes, al voltant del 2% són xiquets i la resta són dones. "Es tracta de població civil, aquesta gent no tenia res a veure amb les estructures militars o policials del país", ha aclarit.

El cap policial ha assegurat que guarden 1.200 cossos, també descoberts en fosses comunes, que encara no han pogut ser identificats.

Klimenko ha especificat que més de 1.500 civils van ser assassinats només a la regió de Kíiv. A Butxa, Irpín, Hostómel, Borodianka (poblacions pròximes a Kíiv) "hi havia molts morts tirats als carrers. Els franctiradors els van disparar des de tancs, des de vehicles blindats, malgrat els braçalets blancs que l'exèrcit rus obligava la gent a portar", ha dit el responsable de la Policia Nacional.

A més, ha agregat que un gran nombre de civils van ser trobats morts a les seues cases i apartaments. "Quan els nostres experts en explosius van entrar en les vivendes, van trobar aquests cossos. Per regla general, aquestes persones van morir a causa de les lesions causades per mines explosives", ha explicat.

Pel que fa a les fosses comunes, com va subratllar Klimenko, encara és massa prompte per a quantificar els cossos, ja que localitzen diversos cadàvers cada setmana.

En parlar sobre el procediment d'exhumació de cadàvers, el cap de la Policia Nacional ha destacat la complexitat d'aquest procés.

Moscou controla ja el 70% de Severodonetsk

Mentrestant Ucraïna s'endinsa en el dia 111 de la guerra. Les tropes russes han destruït l'únic pont que quedava en peu per a eixir de la ciutat de Severodonetsk, fet que impedeix l'evacuació de civils.

Moscou controla ja vora el 70% d'aquesta ciutat, que és clau per a apoderar-se de l'est del país. L'exèrcit ucraïnés ha sigut expulsat del centre d'aquesta urbs on els combats continuen pels carrers. Parlem, per tant, d'un triomf parcial per a Rússia.

"El cost humà d'aquesta batalla és massa alt per a nosaltres. És aterridor", ha dit Zelenski en el vídeo que publica cada nit. "Ens enfrontem al mal absolut", ha afegit el president. 

Noves armes prohibides

Rússia està usant la invasió d'Ucraïna, que es va iniciar el passat 24 de febrer, com a "camp de proves per a investigar nou armament que viola el dret internacional", segons ha assegurat la viceministra de Defensa ucraïnesa, Anna Maliar.

Maliar ha precisat que els russos estan utilitzant en territori ucraïnés una "àmplia gamma d'armes que estan prohibides" per les lleis internacionals. "I no sols això: estan fent servir algunes armes per a proves, per a investigació".

La viceministra també ha dit que fins a final de maig, el 65% de les necessitats de les Forces Armades d'Ucraïna estaven sent proveïdes pel Ministeri de Defensa i el 35% restant per voluntaris i ajuda internacional.

També et pot interessar

stats