Von der Leyen viatja a Kíiv per sorpresa

La visita es produeix a l’espera que la Comissió Europea es pronuncie sobre la candidatura ucraïnesa a la UE

Von der Leyen es reuneix amb Zelenski a Kíiv / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
11 de juny 2022 - 12:31 Actualitzat: 11 de juny 2022 - 14:45

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, s'ha desplaçat aquest dissabte a Kíiv, on s'ha reunit amb el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, uns dies abans que l'executiu comunitari presente l’informe d’avaluació de la sol·licitud d'Ucraïna per a convertir-se en país candidat a la Unió Europea.

Zelenski rep la visita no anunciada de Von der Leyen amb dos temes crucials damunt de la taula: la reconstrucció del país i l'ingrés en la Unió, que Kíiv voldria immediat i Brussel·les planifica sense presses. 

Ucraïna va presentar aquesta sol·licitud uns dies després de l'inici de la invasió russa. La Comissió Europea té previst anunciar en els pròxims dies els resultats de l’informe d'avaluació, un procés que sol prolongar-se durant anys i que, en aquest cas s'ha reduït a només uns mesos.

Després de la presentació de l’informe, el Consell Europeu serà l’encarregat de decidir de manera unànime si dona a aquest país l'estatus de candidat, una perspectiva davant la qual alguns estats membres es mostren encara reticents.

"És bo estar de tornada a Kíiv. Amb el president Zelenski parlarem del treball conjunt necessari per a la reconstrucció i del progrés que ha fet Ucraïna en el seu camí europeu", ha piulat la presidenta de la Comissió aquest dissabte en el seu compte de Twitter. 

És la segona vegada que Von der Leyen viatja a la capital ucraïnesa des de l'inici de la guerra. El passat 8 d'abril ja ho va fer acompanyada de l’alt representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Josep Borrell, qui va anunciar una assignació de 500 milions d'euros del Fons Europeu per a la Pau perquè l'exèrcit ucraïnés obtinguera “armes per a defensar el seu país i el seu poble”.

També et pot interessar

stats