Borrell anuncia més ajuda militar a Ucraïna i la tornada de la UE a Kíiv

"La Unió Europea assignarà 500 milions d'euros més del Fons Europeu per a la Pau perquè l'exèrcit ucraïnés obtinga armes per a defensar el seu país i el seu poble"

Ursula Von der Leyen i Josep Borrell camí a Kiiv, Ucraïna
Ursula von der Leyen i Josep Borrell camí a Kíiv, Ucraïna / Twitter: @JosepBorrellF

L'alt representant de la Unió Europea (UE) per a Política Exterior, Josep Borrell, ha anunciat aquest divendres a Kíiv que la Unió Europea assignarà 500 milions d'euros per a ajuda militar a Ucraïna i que la UE torna a tindre representació a la capital ucraïnesa. Borrell visita Ucraïna al costat de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el primer ministre eslovac, Eduard Heger.

"Em complau anunciar ací, a Kíiv, que la Unió Europea assignarà 500 milions d'euros més del Fons Europeu per a la Pau perquè l'exèrcit ucraïnés obtinga armes per a defensar el seu país i el seu poble", ha destacat Borrell.

Aquesta nova assignació "se suma al paquet de mil milions d'euros, sense precedents, que alliberem des del començament de la invasió". "El nostre suport ascendeix ara a 1.500 milions d'euros per a armes", ha precisat el cap de la diplomàcia europea.

El polític espanyol va anunciar a més que "la UE torna a Kíiv". "Ho dic literalment: el nostre cap de delegació ha tornat a Kíiv, perquè puguem treballar junts de forma encara més directa i estreta".

Reunió amb Zelenski i sancions al petroli rus

Borrell i Von der Leyen tindran ocasió d'explicar aquestes dues novetats al president ucraïnés, Volodímir Zelenski, i a diversos membres del seu govern amb els quals es reuniran el mateix dia en què la Unió Europa té previst publicar en el seu diari oficial la cinquena tanda de sancions contra Rússia, que inclou un embargament al seu carbó, entre moltes altres restriccions sectorials i individuals.

"Continuem endurint les sancions contra els règims de Rússia i Bielorússia per a paralitzar la capacitat del Kremlin de continuar l'agressió", va assenyalar Borrell, que s'ha manifestat a favor d'ampliar aquestes restriccions al petroli rus, igual que Von der Leyen.

En aquest sentit, Borrell va anticipar que dilluns que ve el Consell d'Exteriors, que ell presideix, tindrà "sobre la taula" l'estudi d'eventuals sancions sobre el petroli rus. "Crec que un embargament de petroli ha de fer-se més ràpid. És molt més fàcil amb el petroli que amb el gas. Amb el gas, certament hi ha limitacions a curt termini", va explicar a la premsa.

Matances a civils

Aquest nou paquet de càstig de la UE a Rússia per la guerra a Ucraïna arriba després del descobriment de matances de civils en localitats dels voltants de Kíiv, com Butxa.

En aquest sentit, Borrell ha recordat que hi ha una investigació iniciada pel fiscal del Tribunal Penal Internacional i també la Comissió d'Investigació de l'Oficina de l'Alt Comissionat per als Drets Humans està actuant sobre aquest tema, les quals tenen "tot el nostre suport", va dir.

A més, ha afegit que la UE està posant en marxa un projecte específic de 7,5 milions d'euros per a donar suport a les investigacions i garantir una àmplia recopilació de dades sobre persones desaparegudes.

Condemna l'"horrible" atac a civils que fugien de Donetsk

Els líders de les institucions europees van condemnar aquest divendres l'atac "horrible" i "indiscriminat" de l'exèrcit rus contra civils que estaven en l'estació de tren de Kramatorsk esperant a ser evacuats de la regió ucraïnesa de Donetsk, que ha deixat 30 morts i més de 100 ferits.

"Condemne amb força l'atac indiscriminat rus d'aquest matí contra una estació de tren en Kramatorsk, que ha mort dotzenes de persones i n'ha deixats molts més de ferits. Aquest és un altre intent de tancar rutes de fugida per als que escapen d'aquesta guerra injustificada i causar sofriment humà", ha dit en Twitter Josep Borrell.

També et pot interessar

stats