Zelenski denuncia una massacre a Borodianka "molt més horrible" que la de Butxa

El govern ucraïnés assegura haver trobat 300 cadàvers després de la retirada dels soldats de Moscou d'aquesta localitat, pròxima a Kíiv

Un cadàver jau entre els enderrocs d'un edifici destruït per l'aviació russa
Un cadàver jau entre els enderrocs d'un edifici destruït per l'aviació russa / Gleb Garanich (Reuters)

El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, denuncia que les tropes russes han causat a Borodianka, una localitat a l'oest de Kíiv, una matança "molt més terrible" que la de Butxa. En la localitat, de 13.000 habitants, l'exèrcit ucraïnés s'ha trobat almenys 300 cadàvers després de la retirada dels soldats de Moscou. La ciutat ha quedat reduïda a enderrocs pels bombardejos i els serveis d'emergència continuen traient cadàvers de les restes dels edificis.

El Kremlin continua negant aquestes massacres tot i que els serveis d'espionatge alemanys han captat converses entre els soldats russos que provarien l'assassinat indiscriminat de civils com a part de l'estratègia de guerra.

L'alerta de Zelenski es produïa hores després que el Consell de Drets Humans de l'ONU acordara per majoria expulsar Rússia, a instàncies dels Estats Units. 93 països hi han votat a favor, 24 en contra, entre altres la Xina, i 58 s'hi han abstingut.

A Ucraïna la guerra compleix 44 dies. El país es prepara per a l'assalt final en les regions del Donbass, on les tropes russes estan preparant una gran ofensiva. El govern de Kíiv ha fet una crida a evacuar la zona, però els bombardejos russos estan complicant l'obertura dels corredors humanitaris.

La UE prohibeix importar carbó rus però manté la compra de gas i petroli

Mentrestant, la Unió Europea ha aprovat el cinqué paquet de mesures econòmiques contra Rússia, en el qual destaca la prohibició d'importar carbó rus, que alguns països com Alemanya no podran aplicar de manera immediata. Fins ara la UE solucionava a través de Moscou la meitat de la seua demanda de carbó. Es calcula que, amb la nova mesura, deixarà d'ingressar 4.000 milions d'euros.

Res, per ara, sobre tocar el gas o el petroli. Sobre la taula també estava la proposta de restringir-ne la compra, però els dos hidrocarburs han quedat de moment fora del paquet de sancions que la cambra va aprovar per una majoria àmplia.

També et pot interessar

stats