Ucraïna i Rússia traslladen la massacre de civils de Butxa al Consell de Seguretat de l'ONU
Ucraïna insisteix en les acusacions de genocidi, mentre Rússia assegura que desmentirà amb proves la participació dels seus soldats
Les atrocitats sobre la població civil de Butxa continuen centrant l'actualitat de la invasió russa d'Ucraïna, quan es compleixen 41 dies consecutius de guerra. Les parts traslladen aquest dimarts les seues diferències al Consell de Seguretat de l'ONU. Ucraïna, amb el suport del bloc occidental, acusa les tropes russes de crim de guerra, mentre creixen les veus que reclamen una investigació internacional i augmentar les sancions contra Moscou. El Kremlin continua negant la participació dels seus soldats en l'ajusticiament de les desenes de civils que s'han localitzat escampats per la ciutat o en fosses, amb les mans nugades i signes de tortura. I anuncia que presentarà proves per a desmentir-ho.
Després de visitar la ciutat, juntament amb altres poblacions greument afectades per l'ofensiva russa, com Irpín o Stoianka, el president ucraïnés, Volodímir Zelenski ha insistit en l'acusació de genocidi. "Hui ha sigut un dia realment difícil. Emocional", ha dit Zelenski, que ha promés fer tot el possible per a identificar els militars russos presumptament implicats en els crims.
Segons el govern ucraïnés, només a Butxa podrien ser més de 300 les persones civils mortes i creuen que no van ser assassinades durant la retirada, sinó abans. Com els cinc cadàvers que s'han localitzat en el soterrani d'un hospital infantil amb signes aparents de tortura, segons ha informat l'Oficina del Fiscal General d'Ucraïna. A més sospiten que en altres poblacions com Borodianka pot haver-hi encara més població morta. Per això, diuen, facilitaran l'accés a periodistes i ofereixen la màxima col·laboració perquè es puga castigar els responsables i aquests crims acaben en el Tribunal Penal Internacional.
Els Estats Units ha anunciat que reforçaran amb un equip internacional el treball de la unitat de crims de guerra de la Fiscalia ucraïnesa per a documentar la massacre, si bé encara descarta parlar de genocidi.
"Està prou clar que les tropes russes són responsables de les atrocitats a Butxa, creiem que Rússia està cometent crims de guerra a Ucraïna i ara s'han de documentar", ha dit John Kirby, portaveu del Pentàgon. Des de la Casa Blanca, en boca de la seua portaveu, Jen Psaki, creuen que és ridícul que Rússia continue en el Consell de Drets Humans de l'ONU i que hauria de ser expulsada.
Expulsions d'ambaixadors i diplomàtics
Els Estats Units han fet una nova petició d'augmentar les sancions contra el Kremlin, que comencen a notar-se en el trencament en cadena de les relacions diplomàtiques. Alemanya i França han expulsat un grup nombrós de diplomàtics russos, Lituània ha fet fora l'ambaixador rus i ha tancat un dels consolats, i Estònia ha convocat a consultes el representant rus al país. Espanya ha confirmat que valora expulsar l'ambaixador rus, però encara no s'ha pres la decisió.
La matança de civils a Butxa centrarà bona part de la intervenció del president ucraïnés al Congrés espanyol en la vesprada de dimarts. Zelenski s'adreçarà a la cambra baixa per videoconferència en presència del cap de l'executiu espanyol, dotze ministres, la presidenta del Congrés i integrants de les dues cambres legislatives.
Ucraïna, preparada per a una nova ofensiva russa al Donbass
I mentrestant, la guerra continua. L'Alt Comandament de l'Exèrcit ucraïnés creu que Rússia està reagrupant tropes i prepara una ofensiva a l'est del país per a intentar controlar totalment les regions de Donetsk i Lugansk. Percep, a més, "el moviment de columnes d'armament i equip militar en el territori de la República de Bielorússia" i que "gran part" dels avions i helicòpters russos van ser traslladats dels aeròdroms de Bielorússia a Rússia.