L'ONU suspén Rússia del Consell de Drets Humans

La mesura, proposada pels Estats Units, s'ha aprovat amb 93 vots a favor, 24 en contra i 58 abstencions

Imatge d'arxiu d'una Assemblea General de l'ONU
Imatge d'arxiu d'una Assemblea General de l'ONU / Efe

Els països de l'ONU han decidit aquest dijous suspendre la participació de Rússia en el Consell de Drets Humans en resposta als suposats abusos que està cometent a Ucraïna.

A iniciativa dels Estats Units i els seus aliats, l'Assemblea General de Nacions Unides ha aprovat aquesta mesura amb 93 vots a favor, 24 en contra i 58 abstencions.

Un únic precedent

Des que fa setze anys es va crear el Consell de Drets Humans, amb seu a Ginebra, només un altre país havia sigut suspés: la Líbia de Moammar al-Gaddafi, en resposta a la repressió de les protestes de 2011, encara que mesos després va ser readmesa.

En el cas rus, els Estats Units i els seus aliats han argumentat que Moscou no pot continuar participant en aquest Consell quan està "subvertint tots els principis bàsics" de l'ONU amb la seua invasió d'Ucraïna i cometent suposades atrocitats contra la població civil. "Rússia no sols està cometent violacions dels drets humans, sinó que està sacsejant els fonaments de la pau i seguretat internacionals", ha dit abans de la votació l'ambaixador ucraïnés davant Nacions Unides, Sergiy Kyslytsa.

Per a suspendre a Rússia es requeria una majoria de dos terços en l'Assemblea General, l'òrgan on seuen els 193 Estats membres de Nacions Unides, un llistó que es va superar, encara que el text va obtenir menys suport que les anteriors resolucions crítiques amb Moscou votades des de l'inici de la guerra.

A més dels Estats Units i la mateixa Ucraïna, han donat suport a la mesura els països de la Unió Europea, nacions llatinoamericanes com l'Argentina, Xile, Colòmbia, el Perú o l'Uruguai i altres Estats, com Austràlia, el Canadà, Turquia o Noruega. 

En contra han votat 24 països, entre ells la mateixa Rússia, la Xina, Cuba, l'Iran, Nicaragua o Síria. Mentrestant, 58 estats han optat per l'abstenció, inclosos el Brasil, Egipte, el Salvador, l'Índia, Mèxic, Nigèria, el Pakistan o l'Aràbia Saudita.

Encara que la possibilitat d'excloure a Rússia del Consell de Drets Humans es comentava des de fa setmanes, Washington va decidir fer el pas després de conéixer-se la suposada matança duta a terme a Butxa, prop de Kíiv, on les autoritats ucraïneses acusen tropes russes de matar a centenars de civils.

Creat el 2006 per a substituir a la fracassada Comissió de Drets Humans, el Consell és el màxim òrgan de Nacions Unides en aquest àmbit i està compost per 47 països, triats per a mandats de tres anys.

També et pot interessar

stats