Les Nacions Unides voten expulsar Rússia del Consell de Drets Humans de l'ONU

La UE estudia prohibir la importació de carbó rus i reduir encara més la provisió de petroli i gas

Un camió trasllada al cementeri de Butxa els cadàvers de desenes de veïns
Un camió trasllada al cementeri de Butxa els cadàvers de desenes de veïns / Stringer (Reuters)

L'Assemblea de les Nacions Unides vota aquest dijous, a proposta dels Estats Units, expulsar Rússia del Consell de Drets Humans de l'ONU. Els nord-americans han aprovat una iniciativa que demana investigar els possibles crims de guerra comesos a Butxa i altres localitats d'Ucraïna, uns fets respecte dels quals, l'assessora de les Nacions Unides per a la Prevenció de Genocidi, Alice Wairimu Nderitu, ha dit veure "indicis molt seriosos".

Sobre el terreny, quan es compleixen 43 dies des de l'inici de la guerra, Rússia ha anunciat una ofensiva final sobre Mariúpol i el govern ucraïnés ha demanat a tots els ciutadans de l'est del país que fugen cap a altres regions.

"Armes, armes, armes" seran els tres punts en l'agenda de la reunió amb l'OTAN del ministre d'Afers Estrangers ucraïnés, Dmitro Kuleba, segons ha manifestat aquest irònicament.

Mentrestant, els líders de la Unió Europea estudien com aplicar més sancions cap a Rússia, que haurien de passar per embargar el petroli i el gas rus. Per a començar, els Vint-i-set decidiran en les pròximes hores si prohibeixen les importacions de carbó.

S'han bloquejat, en coordinació amb els EUA, actius a l'estranger de les filles de Putin, Maria Vorontsova, de 36 anys, i Katerina Tikhonova, de 35, a més de la dona i la filla del titular d'Afers Estrangers Serguei Lavrov, i diversos membres del Consell de Seguretat de Rússia.

En l'últim videocomunicat a la població, el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha insistit en la necessitat de ser més dur contra Rússia perquè, a través de les sancions, frene l'ofensiva que prepara al Donbass: "S'ha de trobar el format per a un embargament del petroli rus. L'única pregunta és quants homes ucraïnesos més, quantes dones més han de matar els militars russos, perquè vostés, alguns polítics, i sabem qui són, prenguen una decisió".

També et pot interessar

stats