Von der Leyen promet a Zelenski accelerar l’examen sobre candidatura a la UE

També ha assegurat que no importa el resultat perquè “sempre farem costat a Ucraïna"

D'esquerra a dreta: l'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i vicepresident de la Comissió, Josep Borrell, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski a l'inici de la reunió que han mantingut
D'esquerra a dreta: l'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i vicepresident de la Comissió, Josep Borrell, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski a l'inici de la reunió que han mantingut / Servei de premsa presidencial d'Ucraïna (Efe)

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha promés aquest divendres al president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, que la seua institució elaborarà l'informe sobre la candidatura per al procés d'adhesió del seu país a la Unió Europea (UE) "en setmanes", una vegada que responga a les preguntes de l'informe que ella mateixa li ha entregat en mà durant la visita al país, juntament amb l’alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i vicepresident de la Comissió, Josep Borrell.

"Ací comença el teu camí cap a la UE", ha emfatitzat la cap de l'executiu comunitari, en garantir a Zelenski que el seu examen a càrrec de la Comissió "no serà, com sempre, qüestió d'anys, sinó de setmanes".

El president ucraïnés, per la seua part, ha assegurat que el seu govern respondrà a les preguntes fetes per Brussel·les "tan prompte com siga possible".

La Comissió va rebre el mandat del Consell d'elaborar un informe sobre si Ucraïna, i també Geòrgia i Moldàvia, compleixen els criteris d'adhesió en el cimera de líders europeus a Versalles (França) els dies 10 i 11 de març passat.

Preguntada Von der Leyen pel fet que, quan el procediment siga completat per la Comissió, segurament Ucraïna seguirà en guerra, s’ha mostrat "profundament convençuda que Ucraïna guanyarà aquesta guerra, guanyarà la democràcia i la llibertat". I, a més, la Unió Europea treballarà "al costat d'Ucraïna per a reconstruir el país després de la guerra", ha afegit.

Divisió d'opinions sobre aquesta incorporació

No existeixen terminis perquè la Comissió elabore l'anàlisi, que requereix desplegar funcionariat sobre el terreny, però cal recordar que els caps d'estat i de govern de la UE no van aconseguir un acord en la reunió de Versalles per a atorgar a Ucraïna l'estatus de país candidat quan Brussel·les acabe l'informe, decisió que demana la unanimitat dels Vint-i-set. De fet, durant aquesta cimera el president espanyol, Pedro Sánchez, va manifestar que no era partidari d’una adhesió expressa d’Ucraïna a la UE per considerar que, malgrat la situació que travessa el país, “cal respectar els procediments establits per a això”.

En aquest sentit, Von der Layen ha assegurat que no importa el resultat la decisió que prenga el Consell respecte a la candidatura, "sempre farem costat a Ucraïna".

La vostra lluita és la nostra lluita

El viatge de Von der Leyen i Borrell a Ucraïna per a expressar la solidaritat de la Unió Europea amb el país ha suposat la visita diplomàtica europea de major nivell després de 44 dies d’invasió per Rússia.

Una visita que ha començat per la ciutat de Butxa, que fa uns dies va viure una matança de tal magnitud que va causar l'expulsió de Moscou del Consell de Drets Humans de l'ONU, amb el 79% dels vots vàlids. Allí von der Leyen ha assegurat que “aquells responsables per aquestes atrocitats seran portats davant de la justícia”, i que "la vostra lluita és la nostra lluita".

Noves mesures contra Rússia

A més, von der Leyen i Borell han aprofitat la que fins ara ha estat la visita diplomàtica europea de major nivell per a informar de les noves sancions que s’han decidit prendre contra Moscou, que inclouen, entre altres la prohibició a les importacions de carbó rus. 

Segons la UE, de moment les sancions per la guerra han suposat la congelació de 30.000 milions d'actius d'oligarques i entitats russes, com ara vaixells, helicòpters, immobles i obres d'art. També s'han bloquejat transaccions per valor de 196.000 milions d'euros. 

També han informat que la Unió Europea destinarà 500 milions d'euros més per a subministrar armes a Ucraïna, per la qual cosa s'han s'hi han destinat ja 1.500 milions del fons de Mecanisme de Pau per donar-los suport militar.

També et pot interessar

stats