El Parlament Europeu demanarà que Ucraïna siga candidata a la Unió Europea i més sancions a Rússia

El ple aposta per restringir la importació a Europa de gas i petroli russos

Imatge posterior a la votació
Imatge posterior a la votació / Comissió Europea

El ple del Parlament Europeu aprovarà aquest dimarts una resolució sobre la invasió russa d'Ucraïna en la qual demanarà a les institucions comunitàries que atorguen a Ucraïna l'estatus de país candidat a entrar a la Unió Europea, així com una bateria de sancions addicionals que incloga restriccions a la importació a Europa de gas i petroli russos.

Tots els grups del Parlament Europeu, excepte l'extrema dreta d'Identitat i Democràcia, han acordat demanar aquestes mesures mitjançant una resolució consensuada en la qual també condemnen enèrgicament la invasió russa i insten a la sobirania, independència i integritat territorial ucraïneses.

La resolució s'aprovarà formalment aquest dimarts en un ple extraordinari de l'Eurocambra entorn de les 16:45 hores, després d'un debat a les 12:30 hores amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; l'alt representant de la Unió Europea per als Afers Estrangers, Josep Borrell, i el president del Consell Europeu, Charles Michel.

Després de la sol·licitud d'Ucraïna per a accedir com a aspirant a la Unió Europea aquest mateix dilluns, el Parlament insta les institucions europees a treballar per a "concedir a Ucraïna l'estatus de candidat a la UE" d'acord amb els tractats comunitaris i "en funció dels seus mèrits", mentre en paral·lel es treballa en la integració d'aquest país en el mercat únic europeu.

En l'apartat de les sancions contra Rússia, l'Eurocambra aplaudeix les ja aprovades fins ara, moltes d'elles sense precedents en la història de la UE, però demanarà "sancions addicionals severes" després de conéixer-se els últims atacs russos contra zones residencials i infraestructures civils.

Els eurodiputats demanaran demà que "s'amplie l'abast de les sancions i que s'apunte a afeblir estratègicament l'economia i la base industrial russes, en particular el complex militar i industrial, i amb això la capacitat de la Federació de Rússia d'amenaçar la seguretat internacional en el futur", així com més mesures contra Bielorússia.

En concret, el Parlament cridarà a restringir la importació a Europa de petroli i gas russos, prohibir noves inversions europees a Rússia i viceversa, bloquejar tots els bancs russos del sistema financer europeu o imposar sancions secundàries als bancs que utilitzen mitjans alternatius a Swift.

També suggereixen, entre un llarg ventall de mesures, tancar els ports de la UE a vaixells la seua última o pròxima escala dels quals siga a la Federació de Rússia, prohibir l'accés a la contractació pública de la UE per a la compra de béns i serveis procedents de Rússia i Bielorússia i retirar immediatament el finançament de tots els programes de cooperació en matèria d'investigació i innovació amb Rússia secundats amb fons de la UE.

També et pot interessar

stats