El sistema Swift, l'amenaça financera a Rússia

La Unió Europa i els Estats Units no descarten excloure Rússia d’aquesta plataforma, una estratègia que demana Ucraïna amb "urgència"

Els líders de la Unió Europa debaten si excluir a Rússia del sistema SWIFT
Els líders de la Unió Europa debaten si excluir a Rússia del sistema SWIFT / À Punt
24 de febrer 2022 - 22:02

La invasió russa a Ucraïna ha desencadenat l’anunci per part de les nacions europees i dels Estats Units de greus sancions econòmiques per a tractar de contrarestar l’ofensiva militar. Entre totes les mesures, la que ha atret més atenció mediàtica pel dany potencial que podria ocasionar en les arques russes, és el bloqueig de les transaccions internacionals a través del sistema Swift. 

Swift (Societat per a les Comunicacions Interbancàries i Financeres Mundials) és la plataforma que canalitza de manera segura transaccions internacionals entre més d'11.000 institucions financeres arreu del món. Es tracta, per tant, del sistema de comunicació financera per excel·lència i, de fet, no existeix cap altra plataforma que estiga acceptada en la pràctica totalitat dels països. 

L’exclusió de Rússia d’aquest sistema amb seu a Bèlgica, la mesura que alguns han arribat a denominar “l’opció nuclear”, evitaria l’enviament de divises al país i podria generar importants pèrdues a una potència que té en les exportacions la seua principal font d’ingressos.

L'última vegada que es va plantejar marginar Rússia de la plataforma va ser el 2014 i, en el moment, Moscou va calcular que el seu PIB cauria un 5%. L’amenaça aleshores va fer que l’estat rus establira el seu propi sistema de missatgeria financera domèstic, tot i que només s'usa en el 20% de transaccions internes.

Ucraïna ha demanat l’aplicació “urgent” d’aquesta mesura contra Moscou, però el president dels Estats Units, John Biden, ha anunciat que l’opció està aparcada de moment, fins que les potències de l’OTAN arriben a un acord.

També et pot interessar

stats