Rússia ataca Ucraïna: Les tropes, a les portes de Kíev

Les autoritats ucraïneses confirmen 57 morts i 169 ferits, segons el ministre de Sanitat

Tropes russes a Crimea
Tropes russes a Crimea / Reuters

Les tropes russes estan a només 20 quilòmetres de Kíev. L'atac llampec que el president de Rússia Vládimir Putin ha llançat contra Ucraïna per terra, mar i aire avança ràpidament sobre tota classe d'objectius estratègics. Aquest dijous a la vesprada l'exèrcit rus també s'ha apoderat de la central nuclear de Txernòbil.

De moment, Ucraïna confirma 57 morts i 169 ferits, segons el ministre de Sanitat. Milers de persones tracten de travessar les fronteres per fugir de la violència, el que augura una crisi humanitària.

Rússia ha bombardejat, sobretot, posicions a la regió del Donbass, una zona que ja controlava militarment des de fa 8 anys. També hi ha hagut bombardejos al nord de la península de Crimea, que se la va annexionar Rússia el 2014, a la ciutat d'Odessa i fins i tot als afores de la capital, Kíev. I també a la ciutat de Lutsk, molt prop de la frontera amb Polònia.

Aquest divendres, reunió d'urgència de l'OTAN. Les condemnes de l'ofensiva s'han multiplicat a tot el món

La Unió Europea estudia sancions més fortes contra Rússia. El president dels Estats Units, Joe Biden, imposa també sancions que, assegura, seran devastadores per a l'economia russa.

Des de la matinada de dijous, Rússia ha envaït Ucraïna des de tots els flancs, per l'est, el sud i el nord, i s'acosta ja a Kíev, amb l'argument de "desmilitaritzar" el país veí i defensar-se dels "riscos de seguretat" que, creu, han sorgit pel rebuig dels EUA i l'OTAN a la seua exigència de no acostar-se més a les seues fronteres.

El que temien Occident i Ucraïna des de fa mesos pel desplegament de més de 150.000 soldats russos al voltant d'Ucraïna, va ocórrer finalment dijous .

Els soldats russos van creuar el punt fronterer de Viltxa, entre Bielorússia i Ucraïna, situat a la regió de Kíev i a 150 quilòmetres de la capital, van prendre l'aeròdrom d'Hostomel, a 35 quilòmetres de la ciutat, i van ocupar l'antiga central nuclear de Txernòbil després de forts combats contra les forces armades ucraïneses, segons la presidència ucraïnesa.

L'atac es va produir des la rodalia de la capital fins a la línia de separació del Donbass, la frontera amb Crimea i la costa de la mar Negra, Odessa.

Mapa de la invasió: els punts atacats per Rússia
Mapa de la invasió: els punts atacats per Rússia / À Punt NTC

Les forces armades russes van emprar armes d'alta precisió contra infraestructures militars, bateries antiaèries i bases aèries militars, i encara que el Ministeri de Defensa va assegurar que no ataquen ciutats ni civils, segons els primers comunicats d'Ucraïna va haver-hi diverses desenes de morts, la majoria soldats, però també alguns civils, segons el Govern de Kíev i autoritats locals.

Rússia no ha informat encara de baixes

El portaveu de Defensa, Ígor Konaixénkov, es va limitar a informar que l'exèrcit ha incapacitat 83 instal·lacions d'infraestructura terrestre d'Ucraïna i destruït quatre avions i vehicles aeris no tripulats.

Segons Rússia, la tasca fixada per a aquest dijous ha sigut complida, com ara restablir el subministrament d'aigua a Crimea i l'avanç dels soldats dels separatistes d'uns huit quilòmetres en la línia del front gràcies al suport de l'artilleria i l'aviació russes.

El president rus Vladímir Putin
El president rus Vladímir Putin / Reuters

Putin diu que no tenia altra opció

Vladímir Putin ha afirmat hui dijous que "no tenia una altra opció" que atacar Ucraïna per a defensar a Rússia de les amenaces de seguretat. "Ha de quedar clar: les coses que estan ocorrent són una mesura forçada", va assenyalar en una reunió amb empresaris en el Kremlin.

"Ells simplement no ens van deixar una altra opció", va afegir després de romandre durant tot el dia en silenci després d'ordenar una "operació militar especial" a Ucraïna.

Poc abans de les sis de la matinada s'han sentit les primeres explosions al país després que el president rus, Vladímir Putin, anunciara una "operació militar especial" per la televisió.

En el missatge ha justificat l'ofensiva amb l'objectiu d'alliberar la zona del Donbass dels "abusos i del genocidi" del govern ucraïnés contra la població prorussa. Ha arribat a dir que el propòsit és desmilitaritzar i "desnazificar" Ucraïna.

Des dels primers atacs, l’exèrcit de Rússia ha anat ocupant a poc a poc territoris i infraestructures claus per a Ucraïna.

També et pot interessar

stats