Biden anuncia sancions econòmiques a Rússia i un major desplegament de tropes als territoris limítrofs amb Ucraïna

Washington ha assegurat que els socis del G7 establirà un paquet de sancions “devastadores” per a responsabilitzar Rússia de la invasió d’Ucraïna

Joe Biden en roda de premsa
Joe Biden en roda de premsa / EFE

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha asseverat que ja van advertir de l'atac rus a Ucraïna i ha acusat el president de Rússia Vladímir Putin d'envair el país veí “sense cap prova”. En el seu discurs també ha fet referència al reconeixement dels territoris de Donetsk i de Lugansk, i ha denunciat que “Putin té una visió sinistra del món, en què una nació pot ocupar-ne altra per la força”. 

Si bé ha assegurat que les sancions no necessàriament detindran Putin, ha afirmat que prompte es veuran els seus efectes, perquè “obligaran el líder rus a prendre decisions difícils, ja que aquestes mesures tindran un cost sever a l’economia russa i debilitaran el seu govern”.

Entre les primeres sancions, el govern dels Estats Units ha bloquejat quatre bancs russos, entre ells el BTV, un dels més poderosos del país i tots els seus actius. "Aplicarem les mateixes restriccions a empreses amb actius que superen l'1,4 milions de dòlars. Estimem que retallarem a la meitat la seua influència en tecnologia i que no puguen modernitzar el seu exèrcit, ja que volem danyar la seua capacitat per a competir i evolucionar a llarg termini, sobretot a l’àrea oriental", ha explicat el president.

Precisament per a minimitzar l’impacte als Estats Units i els seus aliats, Biden ha explicat que ha estretit llaços amb els 27 països de la Unió Europea, a més del Japó, Austràlia i el Canadà, entre altres. “Detindrem la seua capacitat de finançar el seu exèrcit i que no puguen competir en l’economia tecnològica”, ha anunciat el líder americà. Entre les mesures ja presses, el país ha tallat  el seu sistema de finançament i l’ha expulsat del sistema americà, “provocant l’enfonsament de la borsa russa en un 15%”, ha dit Biden.

Entre els següents pasos amb l’aliança transatlàntica, la Casa Blanca ha avançat que ampliaran les seues tropes “no per a defendre els ucraïnesos, sinó els punts limítrofs del territori de l’OTAN i els seus aliats”. Biden ha autoritzat el desplegament de forces que ja es trobaven sobre el terreny i s’han desplaçat a Estònia, Lituània i Rumania, i que continuaran avançant incloent Alemanya. L’OTAN s’ha unit i ha autoritzat un pla de resposta autoritzat, per a desplegar-se quan siga necessari. “No tinc cap interés a parlar amb Putin”, ha afegit a preguntes de la premsa.

Sobre l’augment del preu del barril de Brent a causa d’aquest conflicte, Biden ha assegurat que tractarà de reduir el cost del petroli als Estats Units i que cap empresa s’aprofite de la situació. “Treballem amb països de tot el món per a millorar les nostres reserves estratègiques de petroli i alliberarem barrils addicionals en funció de les condicions”, ha afirmat el president. 

Quant als possibles ciberatacs russos a empreses americanes, Biden ha afirmat que, en cas de produir-se, respondran. 

També et pot interessar

stats