L'Iran executa el primer condemnat a mort per participar en les protestes

Les autoritats judicials han condemnat onze manifestants a la pena màxima, una xifra que Amnistia Internacional eleva a 28 persones

Protesta de la comunitat iraniana a Turquia en una manifestació de finals de novembre
Protesta de la comunitat iraniana a Turquia a finals de novembre / Umit Bektas (Reuters)

Les autoritats iranianes han confirmat la primera execució d'un pres condemnat a mort per participar en les protestes que sacsegen el país des de mitjans de setembre. Ha passat a primera hora d'aquest dijous. El reclús, Mohsen Shekari, que segons diverses fonts era lluitador de wrestling, va ser condemnat a mort el 29 de novembre per ferir un membre de la Basij —un milicià islàmic— amb un ganivet, bloquejar un carrer i crear terror a Teheran, segons informa el poder judicial a través de l'agència Mizan. 

Els delictes van implicar una condemna per “guerra contra déu”, que s'arriba a castigar amb la pena de mort, com ha sigut el cas: l'han penjat en públic.

Segons fonts judicials citades per l'agència iraniana, l'home executat va confessar durant el juí haver rebut “pagaments” per atacar a agents de la llei i que per això va agredir el milicià, que va necessitar tretze punts de sutura.

Shekari és el primer manifestant executat per participar en les protestes que sacsegen l'Iran des de la mort a mitjans de setembre de la jove kurda de 22 anys, Mahsa Amini, després de ser detinguda per la policia de la moral per portar malament el vel.

Les revoltes han evolucionat i ara els manifestants demanen la fi de la República Islàmica fundada per l'aiatol·là Ruhollah Khomeini el 1979.

En un intent d'apaivagar les protestes, el règim va anunciar la fi de la policia de la moral, que controla la vestimenta de les dones, si bé després va desdir-se per a matisar que actualitzaria els mitjans de control. La norma vigent obliga, des de 1983, les majors de nou anys a cobrir-se el monyo amb un vel, una imposició que controla mitjançant aquest cos, dedicat a "promoure la virtut i previndre el vici".

Les autoritats judicials han condemnat a mort onze persones per participar en les mobilitzacions. Tanmateix, Amnistia Internacional ha denunciat que almenys 28 dels 2.000 acusats per les protestes s'enfronten a penes de mort.

En els tres mesos de protestes han mort més de 400 persones i almenys 15.000 han sigut detingudes, segons l'ONG Iran Human Rights, amb seu a Oslo.

També et pot interessar

stats