Rússia prepara una guerra llarga mentre cada vegada més russos volen negociar

El 52% dels russos enquestats al novembre vol començar negociacions de pau amb Ucraïna, i més de la meitat considera que han d'iniciar-se com més prompte millor

Les autoritats de Mariupol, Ucraïna, preparen edificis residencials per a l'hivern,
Les autoritats de Mariúpol, Ucraïna, preparen edificis residencials per a l'hivern / Sergei Ilnitsky (Efe)

El president de Rússia, Vladímir Putin, prepara el país per a una guerra llarga quan, segons enquestes independents, cada vegada més russos estan a favor de negociar amb Ucraïna, que vol aprofitar la iniciativa sobre el terreny durant l'hivern i evitar una pausa operativa fins a la primavera.

"Queda molta faena d'alliberament de territoris", ha afirmat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, en al·lusió a parts de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk i de regions de Kherson i Zaporíjia que "van ingressar a Rússia i van ser novament ocupades per tropes ucraïneses".

Putin va admetre que les operacions militars a Ucraïna podrien convertir-se en un "procés prolongat", però que l'important és que a Rússia "han aparegut nous territoris".

Segons l'estatunidenc Institut d'Estudi de la Guerra (ISW), Putin "està assentant les condicions per a una prolongada guerra de conquesta a Ucraïna". L'ISW va destacar que Putin de fet "es va comparar favorablement amb el tsar rus Pere el Gran en assenyalar que Rússia ara controla el mar d'Azov, pel qual també va lluitar Pere el Gran", un fet que demostra que els seus objectius a Ucraïna són "obertament imperialistes i encara maximalistes".

La població russa a favor de negociar

Encara que les declaracions de les autoritats russes mostren el propòsit de Moscou de continuar la campanya militar, la població del país es pronuncia majoritàriament a favor d'entaular negociacions de pau d'Ucraïna, segons una enquesta efectuada pel centre Levada, declarat agent estranger a Rússia.

Segons un sondeig, el 52% dels enquestats el novembre passat —el 44% a l'agost— es va pronunciar pel començament de negociacions de pau amb Ucraïna, amb la particularitat que més de la meitat d'ells va assenyalar que aquestes han d'iniciar-se com més prompte millor.

Entre els russos d'entre 18 i 24 anys participants en el sondeig, el 68% es va manifestar a favor d'entaular converses de pau amb Ucraïna.

Ucraïna condiciona les negociacions a la retirada total de Rússia

Mentrestant, Kíiv rebutja qualsevol negociació amb Moscou si les tropes russes no abandonen la totalitat del territori ucraïnés, inclosa la península de Crimea, annexionada per Rússia el 2014.

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha declarat que Moscou busca congelar els combats a Ucraïna "almenys durant un breu període per a reagrupar-se, recuperar-se i intentar llançar una gran ofensiva la pròxima primavera".

D'acord amb l'ISW, opinió que comparteix el comandament militar d'Ucraïna, una pausa operativa afavoriria més les tropes russes, que les ucraïneses, que porten la iniciativa al front sud i a la part de l'est.

L'exèrcit rus informa dels progressos a Donetsk

L'exèrcit rus continua avançant a la regió de Donetsk, en direcció a la localitat de Liman, va assegurar el portaveu del Ministeri de Defensa rus, Ígor Konaixénkov. Fonts ucraïneses reconeixen combats cruents en diversos punts del front de Donetsk. Liman va estar sota control rus durant diversos mesos i va ser recuperada per les forces ucraïneses a principis d'octubre.

També et pot interessar

stats