Zelenski: "Aguantar l'hivern per dur que siga ens acosta a la victòria"

Els Estats Units acusen Rússia d'estar usant l'hivern com una arma a Ucraïna, mentre que el sòl congelat aplana la intensificació de les ofensives

Lilia i Olexii, de 42, prenen te calent a la llum tènue en el soterrani d'un edifici d'apartaments on viuen sense electricitat, aigua ni calefacció, després que l'edifici on vivien fora bombardejat a Siversk, Ucraïna
Lilia i Olexii prenen te al soterrani on viuen sense electricitat, aigua ni calefacció, després que l'edifici on vivien fora bombardejat a Síversk, Ucraïna / Leah Millis (Reuters)

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha demanat als ucraïnesos que aguanten l'hivern perquè, encara que "serà difícil" a causa de la guerra i "per dur que siga", els acosta "a la victòria".

"Val la pena percebre aquest hivern no com una prova, sinó com un temps que ens acosta a la victòria. Cadascun d'aquests 90 dies d'hivern", ha afirmat en el seu habitual discurs nocturn.

Zelenski ha assegurat que els russos esperen "usar l'hivern" contra el poble ucraïnés, fer que "l'hivern siga fred i les dificultats siguen part del seu terror".

Rússia "encara té míssils i un avantatge en artilleria", ha reconegut el mandatari, però els ucraïnesos tenen alguna cosa que l'ocupant no té ni tindrà. "Defensem la nostra llar, i això ens dona la motivació més forta possible. Lluitem per la llibertat, i això sempre multiplica qualsevol força. Defenem la veritat, i això uneix tothom entorn d'Ucraïna".

Els EUA acusa Rússia d'estar usant l'hivern com una arma a Ucraïna

El secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, ha acusat també el govern rus d'estar utilitzant l'hivern com una arma en la guerra a Ucraïna i ha denunciat els atacs de Moscou a la infraestructura i les fonts d'energia dels ciutadans ucraïnesos.

Blinken ha assegurat que el president rus, Vladímir Putin, ha rebutjat els intents de diàleg per a eixir del conflicte i, en canvi, ha intensificat la seua ofensiva. "Ha redoblat les apostes en tot: mobilitzant més força, annexant territori a Ucraïna i ara tractant de fer servir l'hivern com una arma", ha assenyalat el secretari d'Estat.

Segons ha subratllat, pel fet que Rússia "no ha sigut capaç de guanyar al camp de batalla" el govern de Putin ara està atacant els civils ucraïnesos "anant contra la seua infraestructura energètica, intentant deixar-los sense llum i sense calefacció".

Augmenten les ofensives amb el terra congelat

El Ministeri de Defensa rus, al seu torn, ha informat d'"atacs amb molt d'èxit" al costat de Bakhmut, un important nus de comunicacions al nord de Donetsk, la capital de l'autoproclamada república popular homònima, annexionada per Rússia el passat 30 de setembre juntament amb tres regions ucraïneses més, cap de les quals la controla totalment.

En aquestes accions les forces ucraïneses van perdre més de 50 efectius i sis carros blindats, segons el general Ígor Konaixénkov, que no va oferir xifres de les baixes russes.

Els combats en la zona de Bakhmut són dels més acarnisats al front est per la seua situació estratègica.

Per la seua banda, el comandant en cap de les Forces Armades ucraïneses, Valeri Zaluzhnyi, ha reiterat que els militars ucraïnesos no acceptaran cap negociació si Rússia no abandona tots els territoris ocupats i que així li ho va manifestar en conversa telefònica al cap de l'Estat Major Conjunt dels Estats Units, Mark Milley.

Ucraïna, pendent de Bielorússia

Zaluznyi li va comentar a Milley la situació a la frontera amb Bielorússia, país on Rússia té un considerable contingent militar. "Seguim atentament les accions de l'enemic a la frontera amb Bielorússia i estem alçant un escut fiable per a defendre Ucraïna des del nord", va assenyalar en la conversa.

Les autoritats ucraïneses acusen el règim del president bielorús, Alexandr Lukaixenko, de ser còmplice de l'agressió russa, i han advertit a Minsk que en cas que els soldats bielorussos posen un peu a territori ucraïnés, la resposta de l'exèrcit d'Ucraïna serà demolidora.

També et pot interessar

stats