Rússia avança a Donetsk mentre Ucraïna recupera terreny a Lugansk

La Força Aeroespacial de Rússia ha llançat aquest dijous un coet portador Soyuz-2.1b amb diversos satèl·lits militars a bord des del cosmòdrom de Plessetsk

Un militar ucraïnés sosté un míssil antiaeri Stinger a la regió de Mykolaiv, Ucraïna, en una imatge d'arxiu
Un militar ucraïnés sosté un míssil antiaeri Stinger a la regió de Mikolaiv, Ucraïna, en una imatge d'arxiu / Anna Kudriavtseva (Reuters)

La Força Aeroespacial de Rússia ha llançat aquest dijous un coet portador Soyuz-2.1b amb diversos satèl·lits militars a bord des del cosmòdrom de Plessetsk, al nord-oest del país, segons informa el Ministeri de Defensa rus.

Durant els últims mesos, Rússia ha llançat una sèrie de satèl·lits militars, dos d'aquests el novembre passat.

Mentrestant, les tropes russes avancen al sud-oest de l'estratègica ciutat de Bakhmut, epicentre d'una feroç batalla a la regió oriental de Donetsk, en tant que intenten refermar-se a la veïna Lugansk, on l'exèrcit ucraïnés resisteix i ha alliberat ja tretze localitats.

A la regió de Lugansk, pràcticament controlada per Rússia, les forces ucraïneses continuen la seua contraofensiva. Per part seua, l'exèrcit rus assegura haver pres el control de tres noves localitats a la regió ucraïnesa de Donetsk.

"Durant l'ofensiva de les tropes russes en la direcció de Donetsk van ser alliberades totalment les localitats Bilohórivka i Pershne Travna, a la república popular de Donetsk", va assenyalar el portaveu del Ministeri de Defensa de Rússia, general major Igor Konashénkov. A més, les forces russes van prendre Andríivka, deu quilòmetres al sud de l'estratègica ciutat de Bakhmut.

La presa de Bakhmut obriria a l'exèrcit rus el camí a Sloviansk i Kramatorsk, els principals bastions ucraïnesos a Donetsk.

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha anunciat una contramesura "poderosa" a les operacions ofensives russes a Donetsk i a altres regions.

Segons Zelenski, al front els principals "problemes" se succeeixen tant a la regió de Donetsk com a les de Lugansk, Khàrkiv, Zaporíjia, Kherson, Crimea i als "territoris de primera línia".

"Considerem la possibilitat de proporcionar als militars, el subministrament de nous equips i municions", ha explicat.

Avanços marginals

L'estatunidenc Institut d'Estudis de la Guerra (ISW) va constatar que "les forces russes van aconseguir avanços marginals al voltant de Bakhmut", però va assenyalar que "és poc probable que hagen avançat al ritme que afirmen les fonts russes".

El president ucraïnés es va mofar de les promeses d'avanços russos a l'est del país en asseverar que "van dir que prendrien la regió de Donetsk a la primavera, estiu i tardor. L'hivern ja comença aquesta setmana".

Greus pèrdues de tots dos bàndols

El comandament militar ucraïnés va xifrar en més de 88.000 les baixes russes durant la guerra, mentre que Rússia ha reconegut oficialment unes 6.000 morts en les seues files i estima en més de 61.000 les baixes ucraïneses.

També et pot interessar

stats