Zelenski demana un tribunal especial per a portar Rússia davant el Tribunal Penal Internacional

Els països de l'OTAN, disposats a fer costat a Kíiv "el temps que siga necessari", aproven noves ajudes per a reparar la infraestructura energètica

Militars ucraïnesos disparen un coet a la regió de Donetsk, Ucraïna
Militars ucraïnesos disparen un coet a la regió de Donetsk, Ucraïna / Serhii Nuzhnenko (Reuters)

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha instat a crear un tribunal especial perquè "cada assassí rus reba el càstig merescut" en el Tribunal Penal Internacional. Zelenski ha lamentat en el seu habitual discurs nocturn que "els instruments jurídics internacionals disponibles no són suficients per a la justícia".

"Fins i tot en el Tribunal Penal Internacional encara és impossible portar davant la justícia els més alts líders polítics i militars de Rússia pel crim d'agressió contra el nostre estat, pel crim principal. El crim que va donar origen a tots els altres crims d'aquesta guerra, i no sols després del 24 de febrer, sinó també a partir de 2014. Va ser llavors quan va començar tot", ha dit.

Per això, ha afirmat que Ucraïna pretén "unir la majoria mundial en suport del projecte de resolució de l'Assemblea General de l'ONU sobre el Tribunal Especial".

D'altra banda, el governant va admetre que la situació en el front és difícil. "Malgrat les pèrdues russes extremadament grans, els ocupants encara intenten avançar a la regió de Donetsk, refermar-se a la regió de Lugansk, moure's a la regió de Khàrkiv i estan planejant alguna cosa en el sud".

Enguany, ha afirmat, Rússia perdrà 100.000 soldats i "Ucraïna es mantindrà. I el món farà tots els possibles per a garantir que tots els culpables d'aquesta guerra criminal siguen portats davant la justícia".

L'OTAN farà costat a Kíiv el temps que siga necessari

D'altra banda, els ministres d'Afers Estrangers de l'OTAN s'han compromés a fer costat a Ucraïna "el temps que siga necessari", també amb suport per a reparar la infraestructura energètica, i han assegurat que no faran "marxa arrere". L'anunci es va realitzar durant la reunió que els titulars aliats d'Exteriors celebren dimarts i dimecres a Bucarest.

"La nostra reunió ací a Bucarest està enviant un fort missatge d'unitat de l'OTAN i de suport constant a Ucraïna", ha declarat el secretari general aliat, Jens Stoltenberg.

Així, ha destacat que els països de l'organització transatlàntica estan proporcionant "suport sense precedents" a Kíiv i han fet nous anuncis de suport a través del conegut com paquet d'assistència integral de l'OTAN per a Ucraïna.

"Això finançarà suport urgent no letal, inclosos combustible i generadors, i ajudarà Ucraïna a abordar les conseqüències dels atacs contra la seua xarxa elèctrica", ha detallat. L'exprimer ministre noruec ha afirmat que el president rus, Vladímir Putin, "està intentant convertir l'hivern en arma" per a forçar els ucraïnesos "a congelar-se o fugir".

Segons ha incidit, la majoria de les guerres acaben en la taula de negociació, però les converses estan "absolutament vinculades" al que ocorre en el camp de batalla i, per aquest motiu, "la millor manera d'aconseguir una pau duradora és proporcionar suport militar a Ucraïna".

Els EUA no descarta enviar bateries antimíssils Patriot a Ucraïna

Els Estats Units està obert a enviar bateries antimíssils Patriot a Ucraïna, encara que de moment no té plans de fer-ho. El portaveu del Pentàgon, general de brigada Pat Ryder, ha dit que la defensa aèria d'Ucraïna continua sent "la major prioritat" per a Washington i la resta de la comunitat internacional. No obstant això, "ara mateix no tenim plans de proporcionar bateries Patriot a Ucraïna", ha remarcat.

També et pot interessar

stats