Rússia colpeja la infraestructura energètica ucraïnesa a les portes de l'hivern

Quan es compleixen nou mesos i un dia de la invasió d'Ucraïna, Rússia intensifica el atacs que estan deixant la pobació sense aigua, gas i llum

Els residents locals fan cola per a omplir botelles amb aigua potable fresca en Kíiv, Ucraïna.
Els residents locals fan cua per a omplir botelles amb aigua potable a Kíiv, Ucraïna. / VValentyn Ogirenko (Reuters)

Quan es compleixen mesos i un dia de la invasió russa d'Ucraïna, Rússia intensifica els atacs contra les infraestructures que estan deixant la població sense aigua, gas i llum. 

El mapa d'Europa de nit és ben eloqüent: d'est a oest i de nord a sud, els llums il·luminen tot el continent excepte Ucraïna, que sembla un forat negre perquès està a fosques. Tot i les complicacions, el president, Volodímir Zelenski, diu que treballen per a restablir la normalitat

Els treballs per a recuperar la llum i l'aigua estan en marxa, ha dit Zelenski, que apunta que la situació més complicada es viu a Kíiv. Els atacs de Rússia contra la xarxa energètica ucraïnesa també deixen sense llum Moldàvia, un xicotet país situat entre Romania i Ucraïna. 

Davant la impossibilitat d'aconseguir avanços en el camp de batalla, l'exèrcit rus ha optat per llançar bombardejos massius contra la infraestructura energètica ucraïnesa a les portes de l'hivern, per la qual cosa Kíiv ha demanat a Occident el subministrament urgent de bateries antiaèries.

El Ministeri de Defensa rus sosté que l'atac massiu amb armes d'alta precisió i llarg abast d'emplaçament aeri, naval i terrestre està dirigit "contra el sistema de comandament militar d'Ucraïna i les instal·lacions energètiques".

Els civils, la principal víctima

No obstant això, la principal víctima d'aquesta estratègia no és el sistema militar ucraïnés sinó tota la infraestructura civil, que afecta directament la vida dels ucraïnesos.

L'ONU va alertar que l'última onada d'atacs russos pot resultar en un hivern "catastròfic" per a milions de persones que podrien veure's sense electricitat, calefacció o aigua. Un total d'11 regions van patir una apagada total i "milions" de ciutadans van quedar sense electricitat.

Per a afrontar les necessitats bàsiques de la població s'han instal·lat ja 4.262 punts d'"invencibilitat" en tot el país amb serveis bàsics per a carregar els mòbils, calfar-se o prendre begudes calentes.

Apagada nuclear a Ucraïna

En el seu afany sistemàtic de posar en escac al sistema elèctric ucraïnés, les forces russes van provocar a més la desconnexió d'emergència de les centrals nuclears ucraïneses de Rivne, Ucraïna del Sud i Khmelnitski, sota control de Kíiv, i la posada en règim fred de la planta de Zaporojia, controlada per Rússia.

"Per primera vegada en els 40 anys d'història de la indústria ucraïnesa d'energia nuclear es van apagar tots els reactors nuclears del país", va assenyalar el president de l'estatal ucraïnesa Energoatom, Petro Kotin.

Rússia ordena subministrar més armament de qualitat

El president rus, Vladímir Putin, ha ordenat subministrar més armament de qualitat a les tropes que combaten a Ucraïna, quan es compleixen nou mesos des de l'inici de la campanya militar.

"És important no sols augmentar el volum i la varietat dels subministraments, sinó també millorar-ne la qualitat", ha dit Putin durant una reunió del consell coordinador per a garantir les necessitats de les Forces Armades.

Els serveis d'intel·ligència estatunidencs i britànics mantenen des de fa mesos que l'exèrcit rus té no sols problemes de falta d'homes a Ucraïna, sinó també d'armament i munició.

El secretari de Defensa estatunidenc, Lloyd Austin, ha destacat que Moscou pateix a Ucraïna un "significatiu" dèficit de munició per a artilleria, en part pels atacs ucraïnesos contra els depòsits situats en la rereguarda de l'exèrcit rus.

Austin també ha ressaltat que les tropes russes disposen, segons avancen els combats, de cada vegada menys míssils de precisió. En el cas dels míssils de creuer Iskander, que han fet estralls en la infraestructura militar i civil ucraïnesa, Rússia no disposaria més que de 120 unitats.

Putin adverteix de "greus conseqüències" si es limita el preu del petroli

D'altra banda, el president rus, Vladímir Putin, ha advertit de "greus conseqüències" si les potències occidentals introdueixen restriccions al preu del petroli procedent de Rússia, durant una conversa telefònica amb el primer ministre iraquià, Mohamed Shia al Sudani.

Rússia ha advertit en repetides ocasions que no subministrarà cru a aquells països que adopten tals limitacions, als quals ha augurat grans problemes per a la població durant l'hivern.

Els governs de la Unió Europea van ser incapaces d'aconseguir el dimecres un acord sobre el límit al preu del petroli de Rússia que les potències del G7 volen imposar a Moscou com a sanció per l'agressió a Ucraïna.

El límit del preu no afecta directament a la UE, que ja va decidir prohibir a partir del 5 de desembre les compres de cru rus (excepte les de l'oleoducte del qual es nodreix Hongria), però sí que perjudicaria els vaixells de càrrega que transporten el petroli de Moscou, alguns dels quals tenen bandera grega, maltesa o xipriota.

També et pot interessar

stats