El G7 busca una coalició àmplia per a posar un límit al preu del petroli rus

L’objectiu és tancar una font de finançament de la guerra d'Ucraïna i contindre l'ascens dels preus mundials de l'energia.

VÍDEO | El G7 encara el canvi climàtic
Imatge d'arxiu d'una reunió dels líders del G7 / À Punt NTC

Els ministres de finances del G7 (format pels Estats Units, el Canadà, França, Itàlia, el Regne Unit, el Japó i Alemanya) han aprovat aquest divendres un document conjunt en què proposen reunir els suports necessaris per a imposar un límit al preu del petroli rus. "Busquem una coalició àmplia per a maximitzar l'efectivitat", han assegurat. El text ha sigut publicat en la pàgina web del Ministeri de Finances alemany, país que exerceix la presidència de torn del grup dels set països més industrialitzats.

Amb això es pretén "reduir els ingressos russos per vendes de petroli", que és una important font de finançament de la guerra d'invasió a Ucraïna i alhora pot contindre l'ascens dels preus mundials de l'energia.

A més, els membres han reiterat la seua solidaritat amb Ucraïna i han condemnat a l'agressió russa. "Els grups vulnerables senten de manera desproporcionada els costos econòmics de la guerra i els consegüents augments de preus, en totes les economies”, però especialment “en aquells països que ja afrontaven inseguretats alimentàries i desafiaments fiscals", segons han afirmat.

Així mateix, els ministres s’han mostrat convençuts que l'efecte de les sancions que ja s'han imposat a Rússia augmentarà amb el temps.

En la cimera d’Elmau (al sud d'Alemanya), celebrada el juny passat, els líders del G7 ja van subratllar que s'esforçarien per a evitar que Rússia es beneficiara de la seua guerra d'agressió. És en el marc d’aquesta iniciativa, que han proposat que el transport de petroli rus i els seus derivats només es permeta mundialment si els productes es venen per sota d'un preu límit. Aquest haurà de ser determinat per l'àmplia coalició de països que s'adherisquen al preu límit i l'implementen.

D'altra banda, els ministres han expressen la seua satisfacció per la decisió de la Unió Europea d'explorar maneres de frenar l'augment de preus de l'energia amb socis internacionals, i plantejar-se fins i tot la possibilitat d'establir temporalment preus límits d'importació.

El document admet que la UE necessita el consens dels Vint-i-set i diu que l'objectiu és coordinar les mesures del G7 amb el sisé paquet de sancions europeu.

També et pot interessar

stats