Un nadó mor en l'atac rus contra un hospital de maternitat de Zaporíjia

Ucraïna desplega 4.000 estacions elèctriques per a atendre serveis bàsics de la ciutadania en les apagades, que anticipen la pitjor temporada de fred des de la Segona Guerra Mundial

Els equips de rescat busquen supervivents entre els enderrocs de la sala de maternitat
Els equips de rescat busquen supervivents entre els enderrocs de la sala de maternitat / Servei d'Emergències d'Ucraïna
23 de novembre 2022 - 09:28

Un projectil ha destruït la sala de maternitat d'un hospital de Vilniansk, a la regió de Zaporíjia, que les autoritats ucraïneses imputen a l'exèrcit rus. Els bombers han rescatat un nadó mort entre els enderrocs, segons ha informat el governador local de la regió, una de les quatre sota control parcial de Moscou. El míssil ha impactat a les dos de la matinada, hora local. En cas de confirmar-se, no seria l'únic atac d'aquest tipus. Al març les bombes russes destruïren un altre hospital infantil de Mariúpol en un atac que va matar tres persones en el moment i una dona i el seu bebé en les hores posteriors.

La població d'Ucraïna continua mirant amb temor al cel, però també al termòmetre. Ucraïna ha desplegat una xarxa de 4.000 estacions d'aprovisionament energètic per a atendre els serveis bàsics de la ciutadania en cas d'apagades prolongades en el subministrament elèctric. El president del país, Volodímir Zelenski, les anomena "punts d'invencibilitat" i els ha presentat com l'última línia de defensa a la població civil contra el fred i els danys causats pels míssils i bombardejos russos.

Les estacions són gratis, estaran operatives les 24 hores del dia i facilitaran l'accés a "electricitat, comunicacions mòbils i internet, calefacció, aigua i una farmaciola de primers auxilis", segons Zelenski.

La població ucraïnesa es prepara per al pitjor hivern des de la Segona Guerra Mundial. El passat 18 novembre va arrancar la temporada de fred al país, que dura fins a març. En aquest període, la temperatura mitjana no supera els 4°C i el termòmetre pot baixar fàcilment als -16°C. A gener i febrer, els mesos més freds, sol estar per davall de zero, amb mitjanes alguns anys per davall dels -10°C.

Danys "colossals" en la xarxa energètica

La ciutadania encara aquest fred amb talls en el subministrament elèctric i la calefacció. El nivell de destrucció de la xarxa energètica d'Ucraïna és "colossal", en paraules del president d'Ukrenergo, la companyia estatal de transmissió d'electricitat, Volodímir Kudritski. Pràcticament, no hi ha centrals tèrmiques i hidroelèctriques sense danys després dels sis atacs massius de Rússia.

Kudritski ha avisat la població que es prepara per a apagades prolongades que superaran les quatre hores, que en alguns casos podrien ser de dies sencers, com ha passat després dels atacs contra la infraestructura energètica a algunes regions.

La situació podria complicar-se encara mes en els pròxims dies. El consorci rus Gazprom ha amenaçat de reduir el trànsit de gas a Moldàvia a través d'Ucraïna a partir del pròxim dia 28, després d'advertir que una part del volum que exporta a l'exrepública soviètica no hi arriba. És a dir, que els la poden estar furtant en el camí.

Mentrestant, creix la incertesa sobre quant durarà la guerra. Cada part espera un moviment significatiu de l'altra que no es produeix. El ministre d'Exteriors d'Ucraïna, Dmitró Kuleba ha insistit en el fet que no es discutiran propostes serioses per a posar fi a la guerra a esquena d'Ucraïna i que només Kíiv determinarà quan i com negociar la pau amb Rússia. El mandatari assegura que el país manté vigent el full de ruta de deu passos per a posar fi a la guerra que va presentar a la cimera del G20 a Bali, un pla que inclou la retirada total de les tropes russes del territori d'Ucraïna i el restabliment de la integritat territorial del país.

També et pot interessar

stats