Ucraïna, a les fosques: els bombardejos russos deixen sense llum el 70% de la població

El subministrament elèctric torna progressivament al país després de l'atac més devastador per part de Rússia en nou mesos de guerra

Ucraïna, vista des de l'espai aquest dijous de matinada
Ucraïna, vista des de l'espai aquest dijous de matinada / À Punt NTC

El subministrament energètic a Ucraïna torna gradualment a funcionar aquest dijous després d'una nit pràcticament a les fosques. Els bombardejos russos han deixat sense electricitat vora el 70% de la població del país, inclosa la capital, Kíiv. Ni llum, ni aigua, ni calefacció central en una matinada amb temperatures de set graus per davall de zero.

Són les conseqüències de l'últim atac rus sobre el sistema elèctric d'Ucraïna i algunes zones residencials d'aquest dimecres, el més devastador en els nou mesos que encadena ja la guerra. Ha causat la mort d'almenys deu civils i provocat desenes de ferits. La capital i altres ciutats, com ara Odessa o Lviv, han quedat sumides durant la nit en el fred i la foscor. L'apagada massiva s'ha pogut veure des de l'espai, amb imatges que s'han difós que mostren la superfície que ocupa Ucraïna a penes sense punts de llum. Un país sencer quasi tan fosc com el mar Negre, que contrasta amb la normalitat a Rússia, i especialment a Moscou, la capital.

L'endemà, Ucraïna es recupera lentament. El proveïment energètic recobra a poc a poc la normalitat, primer amb la reactivació de les centrals tèrmiques, seguides de les hidroelèctriques i les nuclears, segons ha anunciat aquest dijous Ukrenergo, la companyia estatal de transmissió d'electricitat. "La situació amb el subministrament d'energia continua sent difícil, però sota control", ha comunicat l'empresa en xarxes socials. A aquestes hores, la quarta part de Kíiv encara està sense llum continua havent-hi problemes també en el subministrament d'aigua.

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha demanat als països aliats més mitjans de defensa aèria i antimíssils. Davant del consell de seguretat de l'ONU, convocat d'urgència, ha acusat Rússia de crims contra la humanitat pel patiment que ha causat en milions de civils la destrucció dels sistemes energètics amb les temperatures per davall de zero. El representant rus en l'organisme ha respost que els atacs del Kremlin són de precisió i contra infraestructures energètiques que tenen ús militar.

També et pot interessar

stats