Ucraïna calcula la mort de més de 10.000 soldats en la guerra

Kíiv prepara una "poderosa" contraofensiva i pressiona Occident perquè li entregue més sistemes antimíssils. Rússia continua la seua ofensiva al sud i nord-est de Bakhmut, a la regió de Donetsk

Les forces de l'autoproclamada República Popular de Donetsk disparen un morter autopropulsat prop de Bakhmut, Ucraïna,
Les forces de l'autoproclamada República Popular de Donetsk disparen un morter autopropulsat prop de Bakhmut, Ucraïna / Alessandro Guerra (Efe)

Ucraïna ha calculat que entre 10.000 i 13.000 dels seus soldats han mort en la guerra des de la invasió de Rússia el passat 24 de febrer, segons l'assessor presidencial ucraïnés Mykhailo Podolyak.

En una entrevista en la televisió local Canal 24, Podolyak ha dit que "estem parlant obertament de la quantitat de morts" i la xifra de cent mil morts oferida el passat 30 de novembre per la cap de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, era errònia.

Mentrestant, la guerra contínua i Ucraïna prepara una "poderosa" contraofensiva en el camp de batalla i pressiona Occident perquè li entregue més sistemes antimíssils, com els Patriot, davant els bombardejos contra infraestructura civil per part de Rússia.

Rússia, entretant, continua la seua ofensiva en localitats al sud i nord-est de Bakhmut, a la regió de Donetsk, malgrat el seu poc valor operatiu i estratègic.

"Estem analitzant les intencions dels ocupants i estem preparant una contramesura encara més poderosa" que les recents a les regions de Khàrkiv i Kherson, ha assenyalat el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, sense revelar més detalls.

Ucraïna està contraatacant actualment a la regió de Lugansk, on ha recuperat tretze localitats, i està immersa en una operació per a alliberar la península de Kinburn, on es van retirar les tropes russes després de replegar-se de la regió meridional de Mikolaiv i el terç nord de Kherson.

En el front sud la situació operativa és bastant estable, ha afirmat la portaveu del comandament sud d'Ucraïna, Nataliya Humenyuk, que va advertir, no obstant això, que la presència de la força naval russa en el mar Negre implica que continuen els reconeixements aeris "en preparació de possibles atacs amb míssils".

Segons els experts militars, Rússia necessita de set a catorze dies per a preparar un huité atac massiu contra Ucraïna, per la qual cosa Kíiv està en alerta màxima després de l'últim el 23 de novembre.

El ministre rus d'Exteriors, Serguei Lavrov, va sostindre que Rússia bombardeja la infraestructura energètica d'Ucraïna perquè permet als països occidentals "inundar d'armes mortals Ucraïna per a matar a russos".

Els atacs han danyat la meitat del sistema energètic d'Ucraïna i després de l'últim bombardeig la situació continua sent molt difícil en la capital i a les regions de Kíev, Vínnitsia, Lviv, Odessa, Khmelnitski i Txerkassi. Encara hi ha uns sis milions d'ucraïnesos sense electricitat, va dir.

Ucraïna i la UE buscaran que l'ONU legitime un tribunal especial contra Rússia

D'altra banda, Ucraïna, amb el suport de la Unió Europea, planeja buscar que els estats membres de l'ONU legitimen la creació d'un tribunal especial que enjudicie un presumpte crim d'agressió rus contra el país veí.

Així ho va explicar l'ambaixador de la UE davant Nacions Unides, Olof Skoog, que va admetre en tot cas que tot aquell procés és "bastant complicat" des del punt de vista legal.

També et pot interessar

stats