Moren 16 persones en xocar un camió militar rus amb un autobús a Donetsk

Dures condemnes en l'ONU als atacs russos a la infraestructura ucraïnesa, mentre que els EUA nega haver donat suport als suposats atacs d'Ucraïna a territori rus

El president d'Ucraïna visita als militars ucraïnesos en un hospital en Kyiv
El president d'Ucraïna visita els militars ucraïnesos en un hospital a Kíiv / Ukrainian Presidential Press Service

Setze persones han mort a Donetsk, a l'est d'Ucraïna, en xocar un camió militar rus amb un autobús, segons informa l'agència TASS. "En la carretera Xakhtarsk-Torez va tindre lloc una col·lisió entre un camió que transportava a militars i un autobús i van morir 16 persones i altres tres van ser hospitalitzades", ha dit una font d'emergències a l'agència russa.

Xakhtarsk, situat a una hora de distància de la capital regional Donetsk, està sota control de les forces prorusses des de 2014. Aquest dimecres el líder interí de la regió de Donetsk, el prorús Denís Puixilin, va assegurar que les tropes locals centren ara les seues forces en la presa de Marinka, on les forces ucraïneses "encara conserven algunes posicions i fortificacions".

D'altra banda, la campanya russa d'atacs contra la infraestructura civil d'Ucraïna ha sigut objecte de dures condemnes per pràcticament tots els membres del Consell de Seguretat de l'ONU, que han advertit de l'hivern dramàtic que s'aveïna per a la població del país.

"Rússia continua l'agressió i està usant l'hivern com una arma de guerra", ha denunciat Nicolas de Rivière, l'ambaixador, davant les Nacions Unides de França, que al costat de Mèxic va convocar al màxim òrgan de decisió de l'organització per a tractar la situació humanitària a Ucraïna.

Segons De Rivière, els atacs "sistemàtics" contra la infraestructura ucraïnesa en un moment en què les temperatures se situen sota zero "reflecteixen un clar desig de Rússia de fer que els ucraïnesos patisquen, de privar-los d'aigua, calefacció i electricitat amb l'esperança de minar la seua resistència".

Fins i tot la Xina demana contenció a Rússia. La Xina, que malgrat que manté una postura més tèbia que uns altres davant la invasió russa, va deixar clar que vol que es detinguen els "atacs contra les infraestructures civils" i que es reparen com més prompte millor els danys per a evitar el sofriment dels més vulnerables.

Rússia justifica els atacs

Rússia argumenta que els atacs contra la infraestructura ucraïnesa són una resposta necessària a l'hostilitat de Kíiv i ha dit que es limiten a instal·lacions que són usades amb finalitats militars.

"Aquestes instal·lacions estan sent inutilitzades amb atacs de precisió i la infraestructura civil en ciutats ucraïneses no patiria si no hagueren col·locat defenses aèries en àrees residencials", ha apuntat l'ambaixador rus, Vassili Nebénzia. 

Mentrestant, els ucraïnesos confien en la cooperació i en la creença d'una possible victòria mentre intenten trobar una nova normalitat sota els atacs russos, que impliquen apagades esteses per tot el país.

Els EUA neguen haver donat suport als suposats atacs d'Ucraïna a territori rus

Per la seua part, el secretari d'estat dels EUA, Antony Blinken, ha negat que el seu país haja donat suport als suposats atacs d'Ucraïna en territori rus que han sigut denunciats pel Kremlin.

En una roda de premsa a Washington, el líder de la diplomàcia estatunidenca ha dit haver vist els informes d'aquests atacs, però va assegurar que no té més detalls sobre aquest tema. "Nosaltres no hem encoratjat ni facilitat que els ucraïnesos facen atacs dins de Rússia", va subratllar Blinken.

El titular d'Exteriors va assegurar que el que estan fent els Estats Units i els seus socis és enviar armament a Ucraïna perquè "puga defensar el seu territori" de la invasió russa.

També et pot interessar

stats