El Sabadell acusa el BBVA de vulnerar la norma d'opes per ocultar informació als inversors

L'entitat catalana denuncia davant de la CNMV que l'anunci de l'oferta té "dades incompletes" que poden afectar el mercat

Banc Sabadell
Banc Sabadell / Europa Press

Després que l'oferta pública d'adquisició (opa) hostil del BBVA sobre tot el seu capital caiguera com una poalada d'aigua freda, el Banc Sabadell ha decidit contraatacar. Este dijous ha denunciat l'entitat presidida per Carlos Torres davant de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en entendre que la documentació aportada vulnera el règim jurídic d'opes i introdueix "dades incompletes" que poden afectar la informació de què disposen els inversors.

En un comunicat molt breu, la companyia catalana que lidera Josep Oliu explica que ha portat el moviment borsari del BBVA al supervisor dels mercats perquè, segons asseguren, en la roda de premsa i la conferència amb analistes i inversors per a presentar-lo van donar detalls que amagaren tant a ells com al mercat. En el text presentat a la CNMV afirmen que tota esta informació no estava incorporada en l'anunci de l'oferta, per tant, consideren que s'ha incomplit l'article 32.1 del Reial decret 1066/2007, de 27 de juliol, sobre el règim de les ofertes públiques d'adquisició de valors. Diuen haver traslladat esta "circumstància" amb l'objectiu que "el mercat compte amb informació completa i transparent i es garantisca un procés ordenat i correcte".

La guerra total entre el Sabadell i el BBVA ha esclatat després d'una opa hostil llançada per sorpresa pels bascos que ha causat un autèntic terratrémol de dimensions econòmiques i també polítiques. Un moviment amb què el banc bilbaí intenta aconseguir a tot preu el català, que té la seu social a Alacant, després que este rebutjara la proposta amistosa per a absorbir-lo que va presentar el 30 d'abril.

En este cas parlem d'una oferta hostil perquè s'ha dut a terme sense acord entre les parts i amb la negativa expressa de l'òrgan de govern del Sabadell. És a dir, que es busca convéncer directament els accionistes —que són els propietaris— perquè venguen els seus títols, botant-se el no de la junta directiva. El preu proposat per BBVA és el mateix que va posar damunt de la taula en l'oferta anterior: un bescanvi de 4,83 accions del Sabadell per una del banc comprador, que d'esta manera valora el català en 11.530 milions d'euros.

Per a tirar avant, la iniciativa necessita ser acceptada per almenys el 50,01% de l'accionariat del Sabadell, molt dispers i atomitzat. De fet, el propietari més gran del banc a penes posseeix un 4% del capital. La cúpula directiva assegura que estes xifres infravaloren "significativament" l'entitat —la capitalització borsària de la qual ronda hui els 10.000 milions—, així com el potencial de creixement futur que té en solitari.

L'opa va tindre una resposta quasi immediata de rebuig en bloc per part de totes les administracions, des del govern espanyol fins als autonòmics valencià i català, passant també per l'Ajuntament d'Alacant. El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, va advertir que l'executiu estatal és qui té l'"última paraula" per a donar llum verda al procés.

La Borsa espanyola va reaccionar este dijous a l'opa hostil, no inèdita però inusual a Espanya, amb una caiguda del 0,92% en el principal indicador, l'IBEX-35. Les davallades en el sector bancari, especialment del BBVA (-6,71%), li han fet perdre els 11.100 punts. La patacada del banc basc, la més gran del selectiu espanyol, contrasta amb la pujada del Sabadell, que ahir recuperava un 3,17%.

També et pot interessar

stats