BBVA llança una opa hostil per a comprar el Sabadell amb la mateixa oferta ja rebutjada

La contraprestació oferida després del rebuig de la fusió és d'una acció de nova emissió per cada 4,83 accions del banc català

Seu del BBVA a Madrid / Europa Press
Seu del BBVA a Madrid / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
09 de maig 2024 - 07:55 Actualitzat: 09 de maig 2024 - 13:12

El BBVA ha llançat una oferta pública d'adquisició (opa) voluntària per la totalitat del Banc Sabadell, una operació que contempla les mateixes condicions que la proposta d'absorció que va presentar el banc dirigit per Carlos Torres i que l'entitat catalana va rebutjar. Es tracta d'una opa hostil, un moviment no pactat entre les parts que arriba després de l'intent fracassat del banc basc per a adquirir el competidor a través d'una fusió. A Espanya n'hi ha molt pocs precedents i, d'acord amb analistes, rarament són exitosos.

La contraprestació oferida ara pel BBVA als accionistes del Sabadell és d'un títol de nova emissió per 4,83 accions del banc català, segons es detalla l'oferta comunicada a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). El bescanvi implica, en la pràctica, que els accionistes de l'entitat financera amb seu social a Alacant es quedarien amb el 16% de la bilbaïna com a contraprestació per la venda.

L'operació equivaldria a un preu en efectiu de 2,12 euros per acció, la mitjana ponderada de la cotització del Sabadell en el trimestre anterior a la formulació del tracte comercial. És una quantia superior a la cotització actual del banc capitanejat per Josep Oliu en el mercat, que tancava a 1,805 euros. D'esta manera, el preu citat pel BBVA suposaria valorar el Sabadell en una mica més d'11.530 milions d'euros.

El 30 d'abril, el BBVA va llançar una proposta d'absorció pel Sabadell, que el seu consell d'administració va rebutjar en considerar que l'oferta, no sol·licitada, "infravalorava significativament" el banc i no era "satisfactòria" per als interessos dels accionistes ni les perspectives de creixement.

Després d'això, el consell de l'entitat basca, reunit este dimecres, ha decidit llançar una opa sobre el Sabadell oferint als accionistes les mateixes condicions. El BBVA atendria el bescanvi de les accions mitjançant l'emissió de nous títols ordinaris, la subscripció dels quals estarà reservada als titulars d'accions del Sabadell. En un comunicat, l'ens presidit per Carlos Torres ha assenyalat que l'operació anunciada hui sobre els títols de l'ens català manté una prima del 30% sobre els preus de tancament del 29 d'abril i que, a més, representa una prima del 50% sobre la mitjana ponderada dels últims tres mesos. I assegura que té impactes financers "molt positius" gràcies a sinergies rellevants i a la complementarietat i excel·lència de les dos entitats. La transacció donarà lloc a un dels millors bancs europeus, amb una quota en préstecs pròxima al 22% a Espanya, afig la nota. La presidència del BBVA assegura, a més, tenir un compromís reforçat amb el teixit social on opera el banc Sabadell, però ja ha avança que Alacant perdrà la seu social.

El Sabadell reitera el rebuig a l'opa

Després del nou gir de guió, l'entitat de Josep Oliu s'ha tornat a remetre a la comunicació de dilluns, quan va descartar l'absorció en el BBVA en considerar que no satisfeia els interessos del projecte bancari ni les prospectives de creixement del negoci. Fonts de l'ens català han informat a Europa Press que rebutgen de ple l'opa hostil i que es mantenen en la idea de caminar en solitari, perquè consideren que així generarà més valor. "El consell confia plenament en l'estratègia de creixement de Banc Sabadell i en els objectius financers i és de l'opinió que l'estratègia com a entitat independent generarà un valor més gran per als accionistes", va destacar el dia 6 de maig el Sabadell.

L'opa es dirigeix a la totalitat dels títols del Sabadell i està condicionada a aconseguir més del 50% d'acceptació dels accionistes. Hauran de ser ells, per tant, els que hauran de decidir si venen al BBVA o si confien en la postura defensada pel seu consell d'administració.

No és la primera vegada que el BBVA llança una opa hostil sobre un competidor. Precisament, va protagonitzar el 1987 un dels pocs precedents que hi ha a Espanya quan va intentar comprar Banesto, però va fracassar. En esta ocasió, l'absència de nucli dur en l'accionariat del Sabadell —és una de les entitats financeres més atomitzades, amb un 53% del capital en mans de grans fons i un 47% repartit entre inversors xicotets— podria facilitar l'operació.

En tot cas, la concentració econòmica resultant després que el BBVA prenga el control del Sabadell haurà de ser notificada a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència i requereix l'autorització expressa o tàcita del govern espanyol. A més, està subjecta al deure de notificació prèvia al Banc d'Espanya i a l'obtenció de llum verda per part del Banc Central Europeu.

També et pot interessar

stats