El Banc Sabadell rebutja l'oferta de fusió del BBVA i prefereix seguir en solitari

L’entitat catalana creu que pot crear més valor per a l'accionista mantindre la seua estratègia i considera que l'oferta del BBVA “infravalora significativament” el seu projecte

Façana de la seu del Banc Sabadell a Alacant
Façana de la seu del Banc Sabadell a Alacant / À Punt NTC

El Banc Sabadell ha rebutjat l'oferta que el BBVA va formular la setmana passada per a fusionar totes dos entitats per considerar que generarà més valor en solitari, segons ha informat esta vesprada l'entitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors. En concret, el consell d'administració del Sabadell —que té la seu social a Alacant—, i que s'ha reunit este dilluns per a avaluar la proposició del banc basc, ha basat esta decisió en l'opinió que pot crear més valor per a l'accionista si roman en solitari.

“El consell confia plenament en l'estratègia de creixement del Banc Sabadell i en els seus objectius financers i opina que la seua estratègia com a entitat independent generarà un major valor per als seus accionistes”, ha destacat l'entitat. El consell d'administració considera que l'oferta del BBVA “infravalora significativament” el projecte de Sabadell i les seues perspectives de creixement com a entitat independent. Afirma, a més, que la caiguda “significativa” i la volatilitat en el preu de l'acció del BBVA en els últims dies genera una “incertesa addicional” sobre el valor de la proposta.

Document
Consulta el document de la Comissió Nacional del Mercat de Valors
Consulta'l

Després d'analitzar “detalladament” la proposta, el consell, al qual han acudit també representants de Goldman Sachs i Morgan Stanley com a assessors financers i Uría Menéndez Abogados com a assessor jurídic, ha conclòs que l'oferta del BBVA “no satisfà” l'interés de Sabadell i dels seus accionistes i, per tant, ha rebutjat la proposta.

El consell creu que la decisió, a més, està “alineada” amb l'interés dels clients i empleats del Sabadell, i ha reiterat el seu compromís de distribuir als accionistes, de manera recurrent, qualsevol excés de capital per damunt del 13% de ràtio de capital CET1, en línia amb la seua estratègia de crear valor per als accionistes, que compta amb el suport del pla de negoci del banc i per la “sòlida generació de capital”. En este sentit, l’entitat catalana estima que l'excés de capital que generarà el 2024 i 2025, juntament amb els dividends recurrents d'este període, d'acord amb un compliment “satisfactori” del pla de negoci actual, siga de 2.400 milions d'euros, part del qual pot estar subjecte a aprovació del supervisor.

El BBVA “lamenta” que es rebutge la seua “atractiva” oferta

Després de conéixer la notícia, fonts del BBVA han lamentat que el Banc Sabadell “haja rebutjat una oferta tan atractiva”. L'operació, que podia ser la fusió bancària més gran a Espanya des de la de CaixaBank i Bankia el 2020, aspirava a crear un gegant financer amb 986.924 milions d'euros en actius, segons dades del tancament del primer trimestre del 2024, i elevar el BBVA al tercer lloc de la banca europea, només per darrere de BNP Paribas i el Banc Santander.

L'oferta del BBVA al Banc Sabadell

Dimecres passat, el BBVA va anunciar la proposta formal en la qual oferia un bescanvi d'una acció de nova emissió de l’entitat basca per cada 4,83 accions del Sabadell, amb una prima del 30% sobre el valor al qual cotitzava Sabadell el dilluns 29 d'abril. Esta oferta suposava valorar el Sabadell en uns 11.000 milions d'euros, seguint el preu al qual ha tancat hui el BBVA de 9,84 euros per títol. Al seu torn, implica elevar a 2,2 euros el valor de l'acció al Sabadell —actualment cotitza en els 1,89 euros per títol—, tenint en compte la prima del 30%.

Seguint este bescanvi, el BBVA estava disposat a fer una emissió d'accions de 1.126 milions d'euros, que representen un 20% de la seua capitalització borsària. L'oferta del BBVA ha despertat preocupació entre els representants polítics i empresarials de la Comunitat Valenciana. La seu social de Banc Sabadell està a Alacant i la seua marxa tindria conseqüències per al teixit productiu valencià.

No és la primera vegada que tots dos bancs tenen esta operació damunt la la taula. Ja el 2020, el BBVA i el Sabadell van estudiar una fusió, encara que finalment la van acabar desestimant perquè no van aconseguir un acord sobre l'equació de bescanvi de les accions.

També et pot interessar

stats