Preocupació en el món polític i empresarial per l'impacte que pot tindre a Alacant l'operació entre el BBVA i el Sabadell

El president de la Generalitat admet que, si es consolida la fusió entre el BBVA i el Banc Sabadell, el territori valencià i la clientela es veurà perjudicada

Carlos Mazón en declaracions este dijous
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
02 de maig 2024 - 10:31 Actualitzat: 02 de maig 2024 - 20:06

Preocupat. Així està el president de la Generalitat, Carlos Mazón, per la possible absorció del Banc Sabadell, amb la seu a Alacant, per part del BBVA. Tot i assegurar que els responsables del Sabadell li han traslladat, este mateix matí, que estan estudiant la proposta d’absorció del BBVA i encara no hi ha cap decisió adoptada, la possibilitat que el Sabadell se’n vaja del territori valencià no agrada al cap del Consell. “No ho dic amb un somriure, perquè no em naix tindre'n. Estic preocupat”, assenyalava Mazón als periodistes en un fòrum d’economia organitzat pel diari La Vanguardia. També es mostrava preocupat el president de la patronal valenciana, Salvador Navarro.

El president de la Generalitat admetia que la notícia de la possible absorció del Sabadell, que a més planteja que la nova entitat tinga la seu a Catalunya i no al territori valencià, no li ha agradat. “Gens, gens”, repetia el president. Carlos Mazón justificava la seua preocupació en el fet que es trasllade la seu, però també per la reducció de l'oferta bancària, que es mostra convençut que acaba repercutint en el ciutadà.

“Hem de defensar el territori”, afirmava en referència a la possibilitat que Alacant deixa de ser la seu de l’entitat bancària, per a continuació admetre que “allò de les seus institucionals és una cosa relativa, perquè al remat tots acaben a Madrid”.

Així mateix, si finalment es tanca l’operació entre el BBVA i el Sabadell, la nova entitat concentraria quasi el 60% del mercat financer a la Comunitat Valenciana, un fet que, al seu parer, perjudicaria els clients. “Estic a favor de la competència, que els ciutadans tinguen més alternativa. Vull més entitats financeres perquè els ciutadans puguen triar”. 

Per la seua banda, l'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, ha explicat hui que si esta operació financera fa que la seu social deixe d'estar a Alacant "és una pèssima notícia" per a Alacant i per a la província. Barcala també ha mostrat preocupació pel futur de la xarxa d'oficines i els treballadors que treballen al Sabadell. "Sempre hem defensat l'alacantinitat de l'entitat i la vinculació amb el territori. Si això deixara de ser així, seria una pèssima notícia", ha argumentat.

En l’àmbit empresarial també veuen la possible fusió amb preocupació. Temen que la nova passada de rosca en la concentració del sector financer implique que deixe de fluir el crèdit, com admetia el president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), també present en el fòrum economia de La Vanguardia. Salvador Navarro ha apuntat que el Sabadell “s’ha implicat molt a la Comunitat Valenciana”, on ha concedit un percentatge “alt” de crèdits. 

“La història ha demostrat que la [falta de] competència fa que el crèdit deixe de fluir”, una situació que no beneficia ni empreses ni particulars. A més, ha afegit la possibilitat que la seu social se’n vaja del nostre territori. 

Salvador Navarro, en la mateixa línia que Mazón, incidia en les conseqüències negatives que pot tindre per al nostre territori que la nova entitat resultant de la fusió tinga la seu fora del territori valencià. En este sentit, el líder dels empresaris ha manifestat la intenció de la CEV de “traslladar la pressió a l’entitat que resulte perquè mantinga el compromís amb el territori”. 

Per la seua banda, el president de la cambra de Comerç d'Alacant, Carlos Baño, ha deixat clar que la reducció d'entitats sempre és una mala notícia per al sector empresarial. A més, si finalment la seu social del Sabadell deixa d'estar a Alacant "a la província d'Alacant, no la beneficiarà.". En tot cas, ha dit que l'únic que podem fer és "esperar" la conclusió i "respectar-la".

També et pot interessar

stats