Díaz tem que una fusió del BBVA amb el Sabadell puga afectar els treballadors

"No permetrem que siguen les plantilles les que paguen sempre les fusions", assegura la ministra de Treball

La vicepresidenta i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, este dimecres
La vicepresidenta i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz / La Moncloa

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha assenyalat aquest dimecres que una eventual fusió del BBVA i el Sabadell anirà en la "senda de presentar" un expedient de regulació d'ocupació (ERO) i de perjudicar la qualitat del servei bancari.

En una entrevista en la Cadena SER, Díaz ha insistit en el rebuig de Sumar a esta operació i ha advertit que l'"altíssim grau de concentració bancària que té Espanya és un risc sistèmic". "Tenim un país amb un nivell de concentració bancària del 70% i quasi en règim d'oligopoli", ha afegit. "Empitjorarà la qualitat del servei, el risc ha de parar ja", ha insistit.

De fet, Sumar va demanar dimarts al Ministeri d'Economia i a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que impedisquen una possible fusió entre les dos entitats perquè, a parer seu, contribuirà a la deterioració dels serveis bancaris i elevarà el risc sistèmic per al contribuent.

Per la seua part, des d'UGT reclamen que una eventual fusió no pot perjudicar els treballadors de les dos empreses i recorden que fa quatre anys ja van viure una situació similar sense un desenllaç, segons un comunicat del sindicat.

"Les parts que ara negocien aquesta possible fusió han de saber que, des d'UGT, no admetrem cap mesura no negociada" amb els sindicats, diu el text. El sindicat afig que tampoc acceptarà "mesures forçoses, màximament en estos moments en els quals les dos entitats han presentat uns beneficis rècords per al 2023 i el primer trimestre del 2024". "No permetrem que siguen les plantilles les que paguen sempre les fusions", assegura.

El grup bancari BBVA va plantejar dimarts al Sabadell per escrit el seu interés per a procedir a una fusió, al que el banc amb seu a Alacant va respondre que el seu consell d'administració "analitzarà adequadament tots els aspectes de la proposta".

Es tractaria del segon intent oficial després que el novembre del 2020, el BBVA i el Sabadell reconegueren que estaven negociant una fusió des de feia mesos, si bé dos setmanes després de revelar els contactes, les dos entitats van anunciar la ruptura de les converses.

Eixa possible fusió entre BBVA i Sabadell suposaria la creació d'un gegant financer amb 986.924 milions d'euros en actius, amb dades del tancament del primer trimestre del 2024, tindrien 135.462 empleats i una xarxa de 7.115 oficines, amb presència tant a Espanya com en diversos països llatinoamericans.

CCOO, sindicat majoritari en el sector financer, dimarts també va demanar que, en cas que es duga a terme eixa fusió es faça "amb totes les garanties per a la plantilla", especialment en un context de resultats rècord i remuneracions excel·lents per als accionistes.

També et pot interessar

stats