La seu social del Sabadell a Alacant, en la corda fluixa

Barcala demana els accionistes que no donen suport a l'opa hostil del BBVA per a no perdre llocs de treball

Façana de la seu del Banc Sabadell a Alacant
Façana de la seu del Banc Sabadell a Alacant / À Punt NTC

L'ona expansiva de l'opa hostil que ha llançat el BBVA sobre el 100% de les accions del Banc Sabadell ha retronat també a Alacant, on l'ens català té ubicada la seu social. Segons l'oferta de l'entitat presidida per Carlos Torres, que no ha variat ni una coma la presentada el 29 d'abril —i rebutjada pel consell d'administració del Sabadell—, si es consuma l'operació esta seu desapareixerà.

El temor a perdre l'emplaçament i la identitat bancària alacantina heretada de l'extinta Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM) s'ha estés com la pólvora per les institucions. En línia amb el govern espanyol i els executius valencià i català, l'Ajuntament d'Alacant rebutja de ple l'operació borsària perquè, argumenta, no beneficiaria ni la plantilla, ni la ciutadania, ni tampoc l'accionariat.

L'alcalde, el popular Luis Barcala, s'ha dirigit a l'accionariat del Sabadell este dijous perquè no donen suport a la transacció i eviten perdre llocs de treball a la ciutat. "Fem una crida perquè tenen en la seua mà que eixa opa hostil no arribe a bon port", ha proclamat el regidor, que ha xifrat en un 20% els propietaris de títols que concentren a la província d'Alacant.

Reticències entre l'empresariat

La preocupació s'ha contagiat també a l'empresariat valencià, bàsicament per dos motius: ni els agrada la concentració financera en poques mans ni com afectarà l'ocupació. La Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) creu que, si es consuma l'opa hostil del BBVA al Sabadell, es restringiria "encara més el ventall de possibilitats de finançament de les empreses de la Comunitat Valenciana". En un comunicat, la patronal valenciana recorda que "la concentració del sector bancari a Espanya ja és molt elevada" i que ara com ara les quatre entitats financeres més grans "ja acaparen" el 70% d'uns certs segments financers.

El president de la CEV, Salvador Navarro, ha assenyalat els efectes negatius que comportaria el fet de perdre un banc que està "molt arrelat" en el territori i el teixit productiu: "Pensem que ha de continuar així", ha manifestat.

També les cambres de comerç de la Comunitat Valenciana consideren que la reducció de la competència en nombre d'operadors financers acabaria perjudicant les empreses com a clients de préstecs, depòsits i altres serveis. I consideren que la pèrdua de la seu a Alacant del Banc Sabadell no seria una bona notícia, segons un comunicat difós pel Consell de Cambres.

La província d'Alacant concentra la major part de les 228 oficines que el Sabadell té a la Comunitat Valenciana i també dels 2.192 llocs de treball, una herència que el banc presidit per Josep Oliu va rebre després de comprar la CAM el 2012.

Evitar eixides traumàtiques

Des dels sindicats llancen un missatge de tranquil·litat als treballadors i les treballadores i es comprometen a reduir al màxim la conflictivitat laboral que podria suposar la hipotètica adquisició per part de l'entitat basca. El BBVA, al seu torn, també ha garantit que l'eventual retallada de personal es guiarà per "principis de competència professional i mèrits" i es farà tractant d'evitar mesures traumàtiques.

També et pot interessar

stats