Sis minuts d'espectacle de pólvora i llums amb "una picada d’ullet" a València i Madrid

À Punt retransmet en directe la mascletà de Madrid amb un programa especial que comença a les 12:30 hores

L'Ajuntament de Madrid busca encara ubicació per a la mascletà que té previst disparar el tercer cap de setmana de febrer
L'empresa Pirotècnia Valenciana serà l'encarregada de disparar més de 300 quilos de pólvora a la mascletà de Madrid / Europa Press

Una gran mascletà, similar a l'espectacle que es viu en els dies grans de les Falles, es dispara aquest diumenge a la una del migdia a Madrid, més concretament al pont d'El Rey, ubicat en les inmediacions de Madrid Río i a pocs metres de la Casa de Campo. L'empresa Pirotècnia Valenciana, de la mà del mestre pirotècnic José Manuel Crespo Vidal serà l'encarregada de disparar més de 300 quilos de pólvora —tres vegades més que els 100 quilos utilitzats habitualment en les mascletaes de les Falles— en uns 3.000 esclats. L'espectacle durarà sis minuts i À Punt el retransmetrà en directe, en un programa especial que començarà a les 12:30 hores i que presentaran Ferran Cano i Àlex Blanquer.

“Serà una mascletà pura valenciana, amb molt de ritme i color per a deixar-los bocabadats”, va explicar Crespo aquest dissabte a À Punt Notícies. Tot i que el mestre pirotècnic no ha avançat massa, per a no desvetlar la sorpresa, assenyala que a l’inici de la mascletà "hi haurà una picada d’ullet" a les ciutats de Madrid i València. També que l'espectacle, adaptat a l'orografia i el terreny del nou escenari, oferirà "un foc aeri amb un toc de colors i efectes especials. La gent podrà veure una façana de cent metres durant tot l’esdeveniment".

La iniciativa va sorgir durant les Falles de l'any passat. L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, es va llançar a anunciar, estant a València, una mascletà a la capital d'Espanya si la candidata del PP a l'Ajuntament de València, María José Catalá, es convertia en alcaldessa en les eleccions del 28 de maig, cosa que finalment va succeir. L'alcalde madrileny va confirmar fa poques setmanes que el lloc escollit era el pont d'El Rey i aquesta setmana s'ha fet públic que l'espectacle es va adjudicar per un pressupost total de 45.980 euros, que assumeix el consistori madrileny.

Una mascletà que ha alçat polseguera entre ecologistes i veïnat

Tant l'elecció del pont d'El Rey, situat entre el riu Manzanares i l'àrea forestal de la Casa de Campo —declarada bé d'interés cultural el 2010— com el cost de l'espectacle, han generat polèmica en les últimes setmanes. D'una banda, les organitzacions ecologistes i animalistes denuncien que la disparada pot afectar negativament la fauna i la flora de l'entorn. De fet, la protectora d'animals Salvant Peluts va dur el cas als tribunals i va presentar un recurs en el jutjat contenciós administratiu número 8 de Madrid en què sol·licitava la paralització cautelar de la mascletà. Finalment, la justícia va donar permís aquest divendres per a celebrar l'acte pirotècnic per considerar que no existeix aquest perill. Així mateix, l'ONG AnimaNaturalis va convocar aquest dissabte més d'un centenar de persones davant de l'Ajuntament de Madrid per a protestar contra un espectacle que entenen que afectarà negativament els animals i també les persones sensibles al soroll. "La pirotècnia s'experimenta com si haguera esclatat una guerra, amb explosions, rellamps i caos, que fa que gossos, ocells i moltes persones es queden desprotegides", va manifestar el coordinador d'AnimaNaturalis a Madrid, Jaime Posada.

D'altra banda, diverses associacions veïnals, entre les quals hi ha la de Puerta del Ángel i Casa de Campo, es manifestaran el mateix diumenge a les 12:00 hores al pont d'El Rey, una hora abans de començar l'espectacle pirotècnic. "Aquesta festivitat popular amb un fort arrelament a la Comunitat Valenciana és completament aliena a les festes populars de Madrid i la seua importació amb tres vegades més pólvora que a València xoca frontalment amb l'entorn en el qual pretén realitzar-se perquè la Casa de Campo és un bé d'interés cultural", argumenten en un comunicat.

L'oposició madrilenya i valenciana també es pronuncien

La polèmica també ha saltat a l'àmbit polític. Els partits de l'esquerra madrilenya —el PSOE i Més Madrid, l'oposició en el govern d'Almeida— han eixit en tromba a criticar que es faça un dispendi públic per a pagar un acte que consideren "electoral" i del Partit Popular. Rita Maestre, de Més Madrid, afirmà a més aquest dijous que la mascletà era una "mala idea" perquè es dispararà en "un entorn on es concentra una part important de la fauna de la ciutat, el pitjor lloc del món per a posar una muntanya de petards". Des del PSOE de Madrid, Reyes Maroto va dir aquest dissabte que els madrilenys no han de "pagar la festa del PP per haver guanyat les eleccions a València”. Maroto va insistir en el fet que es tracta d'un acte polític en què "Almeida convida i tots els madrilenys paguem”, va afirmar.

Igualment, el PSPV i Compromís han carregat des de València contra la iniciativa, ja que consideren que és un "capritx polític". Per la seua part, l'alcaldessa de València, María José Catalá, eixia en defensa de l'espectacle argumentant que l'esquerra madrilenya i valenciana tenen "una postura cateta".

També et pot interessar

stats