AnimaNaturalis: "La pirotècnia és com si haguera esclatat una guerra" per als animals i les persones sensibles al soroll

Més d'un centenar de persones es manifesten a Madrid en contra de la mascletà de diumenge

Manifestació convocada per AnimalNaturalis a Madrid
Manifestació convocada per AnimaNaturalis enfront del palau de Cibeles, a Madrid / À Punt NTC

Més d'un centenar de persones s'han manifestat aquest dissabte a Madrid en la protesta convocada per l'ONG animalista AnimaNaturalis contra la mascletà que se celebrarà aquest diumenge al pont d'El Rey de la ciutat i l'afecció que consideren que tindrà sobre els animals i les persones sensibles al soroll.

La concentració ha començat a les 12 hores enfront del palau de Cibeles, seu de l'Ajuntament de Madrid i ha congregat al voltant de 120 persones segons els organitzadors. "Hem d'acceptar que convivim amb animals i persones que tenen una sensibilitat al soroll molt superior a la de la majoria", ha declarat el coordinador d'AnimaNaturalis a Madrid, Jaime Posada. "La pirotècnia s'experimenta com si haguera esclatat una guerra, amb explosions, rellamps i caos, que fa que gossos, ocells i moltes persones es queden desprotegides", ha afegit Posada.

Des de l'ONG manifesten que aquest tipus d'espectacles són un "autèntic calvari" que pot generar "taquicàrdia, tremolors, falta d'aire, nàusees, atordiment, pèrdua de control, por i fins i tot la mort" d'animals.

El soroll sobtat i eixordador durant l'activitat, sumat a la gran quantitat de gent que es reunirà a la vora del Manzanares, podria tindre unes "conseqüències incertes" en la fauna local, denuncia també Beatriz Sánchez, responsable de biodiversitat urbana de SEO/BirdLife. A la demarcació de la ribera del Manzanares hi ha 128 espècies d'ocells catalogades, com ara l'ànec comú, l'agró blau, el blavet i la merla, "que comença el cicle reproductiu a la primavera", apunta Sánchez.

Des de l'ONG també denuncien que no només es tem pel benestar dels animals, sinó també per la salut i seguretat de certs grups de persones. Posada destaca els efectes perjudicials que la pirotècnia pot tindre en persones majors, xicalla amb autisme i pacients ingressats en l'Hospital Moncloa, que es troba a prop del lloc on es dispararà la mascletà.

La portaveu socialista a l'Ajuntament de Madrid, Reyes Maroto, present en la protesta, ha dit aquest dissabte que "hi ha molts motius per a no celebrar la mascletà, un és que els madrilenys no hem de pagar la festa del PP per haver guanyat les eleccions a València”. Maroto ha insistit en el fet que es tracta d'un acte polític en què "Almeida convida i tots els madrilenys paguem”, ha dit. A més, ha fet referència a l’escenari escollit, "un espai protegit on en aquest moment estan fent niu moltes espècies d’animals". 

Maroto també ha respost a l'alcaldessa de València, María José Catalá, que va declarar dijous passat que els partits d'esquerra tenen una postura "un poc cateta" respecte a la mascletà de Madrid. “Tots els que estem ací, senyora Catalá, no som catetos, som gent que volem un Madrid millor, verd i sostenible”, ha declarat Maroto.

Les associacions veïnals es manifestaran diumenge

Paral·lelament, diverses associacions veïnals, entre les quals hi ha la de Puerta del Ángel i Casa de Campo, es manifestaran aquest mateix diumenge a les 12:00 hores al pont d'El Rey, una hora abans de començar l'espectacle pirotècnic. "Aquesta festivitat popular amb fort arrelament especialment a la Comunitat Valenciana és completament aliena a les festes populars de Madrid i la seua importació amb tres vegades més pólvora que a València xoca frontalment amb l'entorn en el qual pretén realitzar-se perquè la Casa de Campo és un bé d'interés cultural (BIC)", argumenten en un comunicat.

També et pot interessar

stats