Sis minuts, tres-cents quilos de pólvora i tres mil esclats per a disparar la mascletà de Madrid

Durant el cap de setmana hi ha convocades concentracions animalistes i veïnals contra un acte que consideren "un perjuí" per a l'entorn

Pont d'El Rey, a Madrid
Pont d'El Rey, a Madrid / Ayuntamiento de Madrid

Aquest diumenge al migdia es disparà una mascletà a Madrid, més concretament al pont d'El Rey, a Madrid Río. Els encarregats de portar a la ciutat un dels actes més representatius de les Falles són Pirotècnia Valenciana, per un pressupost total de 45.980 euros. Per a l'espectacle utilitzaran més de 300 quilos de pólvora (tres vegades més que els 100 quilos utilitzats habitualment en les mascletaes de la plaça de l'Ajuntament de València durant les Falles). A més, tindrà una duració de sis minuts, durant els quals hi haurà 3.000 esclats.

L'empresa ha confirmat que l'espectacle serà similar al que es viu en un dels grans dies de Falles, encara que amb més pirotècnia aèria per a suplir la falta de ressonància de l'espai. Aquest dissabte de matinada tres furgonetes eixiran de València cap a Madrid per a tindre preparat a primera hora del matí el recorregut lineal de més de cent metres previst per a l'espectacle.

Va ser en les Falles de l'any passat, el 2023, quan l'alcalde de Madrid José Luis Martínez Almeida es va llançar a anunciar, estant a València, una mascletà a la capital d'Espanya si la candidata del PP a l'Ajuntament de València, María José Catalá, es convertia en alcaldessa en les eleccions del 28 de maig, cosa que finalment va succeir. L'alcalde madrileny va confirmar fa poques setmanes l'elecció del pont d'El Rey com el lloc adient per a albergar la mascletà pel fet que compagina els requisits tècnics i de seguretat necessaris, segons va dir, amb una de les panoràmiques "més belles de la capital", als peus de la catedral de l'Almudena i del Palau Reial.

L'acte s'engloba en el protocol de col·laboració que signaren els ajuntaments de Madrid i València en la passada Fira Internacional de Turisme (Fitur) per a promoure accions de promoció mútua i està finançat pel consistori madrileny.

Associacions ecologistes i veïnals, en contra

Encara que la ubicació exacta de la mascletà es va anunciar unes setmanes arrere, no ha sigut fins a aquest divendres quan s'ha sabut amb total seguretat si finalment el so i l'olor de la pólvora inundarien la capital madrilenya. Després de dies de polèmica judicial i política, aquest divendres el jutjat contenciós administratiu número 8 de la ciutat va donar permís per a fer l'acte pirotècnic, com era la intenció inicial dels promotors, en considerar que no hi havia perill que afectara negativament la fauna i la flora del Manzanares.

Dies abans, la protectora d'animals Salvant Peluts va dur el cas als tribunals i va presentar un recurs en el jutjat contenciós administratiu en què sol·licitava la paralització cautelar de la mascletà. Els animalistes al·legaven que fer la mascletà a Madrid Río, al costat de la Casa de Campo declarada bé d'interés cultural el 2010, suposa un "perjuí" per a "un entorn de renaturalització des del 2016", i que provocaria "una massacre entre la fauna".

En fer-se pública la resolució aquest divendres, la protectora animal Salvant Peluts ha lamentat la decisió de la jutgessa, manté que l'Ajuntament de Madrid ha incomplit els procediments administratius i ha avançat que estudia recórrer contra la interlocutòria, també. "Malgrat la tristesa per la resolució judicial, sí que estem satisfets en comprovar com la majoria de la població comparteix els objectius de la protecció dels animals i dels ecosistemes com un assumpte de primer orde", subratllen en un comunicat.

El soroll sobtat i eixordador durant l'activitat, sumat a la gran quantitat de gent que es reunirà a la vora del Manzanares, podria tindre unes "conseqüències incertes" en la fauna local, va denunciar també Beatriz Sánchez, de SEO/BirdLife. A la demarcació de la ribera del Manzanares hi ha més de 130 espècies d'ocells catalogades, com ara l'ànec comú, l'agró blau, el blavet i la merla, "que comença el cicle reproductiu a la primavera", apuntava Sánchez.

Manifestacions convocades aquest cap de setmana

Durant el cap de setmana hi ha convocades dues concentracions per a protestar contra la mascletà. La primera, promoguda per l'ONG animalista AnimaNaturalis, tindrà lloc aquest dissabte al migdia enfront del palau de Cibeles i pretén incidir en l'afecció que tindrà la disparada en animals i persones sensibles al soroll. "És terrible que en ple segle XXI es continue promocionant la pirotècnia sabent que el soroll afecta animals i persones sensibles", ha argumentat la plataforma.

A més, diverses associacions veïnals, entre les quals hi ha la de Puerta del Ángel i Casa de Campo, es manifestaran el mateix diumenge a les 12:00 hores al pont d'El Rey, una hora abans de començar l'espectacle pirotècnic. "Aquesta festivitat popular amb fort arrelament especialment a la Comunitat Valenciana és completament aliena a les festes populars de Madrid i la seua importació amb tres vegades més pólvora que a València xoca frontalment amb l'entorn en el qual pretén realitzar-se perquè la Casa de Campo és un bé d'interés cultural (BIC)", argumenten en un comunicat.

L'oposició madrilenya i valenciana també es pronuncia

La polèmica també ha saltat a l'àmbit polític. Els partits de l'esquerra madrilenya —el PSOE i Més Madrid, que són oposició al govern d'Almeida— han eixit en tromba a criticar la mascletà. També el fet que es faça un dispendi públic per a pagar un acte que consideren "electoral" i del Partit Popular. Rita Maestre, de Més Madrid, afirmà aquest dijous que la mascletà era una "mala idea" perquè es dispararà entre la Casa de Campo i Madrid Río, "un entorn on es concentra una part important de la fauna de la ciutat i el pitjor lloc del món per a posar una muntanya de petards". Igualment, el PSPV i Compromís han carregat des de València contra la iniciativa, ja que consideren que és un "capritx polític".

Per la seua part, l'alcaldessa de València María José Catalá eixia en defensa de l'espectacle argumentant que l'esquerra madrilenya i valenciana tenen "una postura cateta".

La venda de bitllets de tren augmenta un 8%

Segons dades facilitades per Renfe, la venda anticipada de trens d'alta velocitat entre València i Madrid, tant d'AVE com d'Avlo, ha augmentat en un 8%, respecte a qualsevol altre diumenge. La companyia assegura que viatjaran uns 750 viatgers més, en trajectes d'anada i tornada, que un diumenge qualsevol.

També et pot interessar

stats