Catalá, als partits d'esquerra per oposar-se a la mascletà a Madrid Río: "És una postura un poc 'cateta'"

L'alcaldessa de València qualifica de "debat estèril ofensiu" la polèmica per l'oposició de l'esquerra madrilenya a l'acte pirotècnic i remarca que a la capital del Túria "se'n disparen dènou i no ens ha passat mai res"

Catalá, aquest dijous a Madrid
Catalá, aquest dijous a Madrid / À Punt NTC

La mascletà promesa a Madrid per José Luis Martínez Almeida ha derivat en una batalla política. La iniciativa, que forma part d'un protocol de promoció turística signat pels ajuntaments de la capital espanyola i el de València el mes passat a la Fira Internacional de Turisme (Fitur) per a difondre les Falles, ha suscitat una allau de crítiques des de l'esquerra municipal, que han arribat a titllar la disparada de "muntanya de petards". També s'hi oposen algunes organitzacions ambientals i veïnals, com ara Ecologistes en Acció o SEO Bird Life. Rebutgen l'elecció del lloc triat per a disparar la pirotècnia —el pont d'El Rey a Madrid Río—, un entorn natural al costat del riu Manzanares i el parc de Casa de Campo, en considerar que el soroll perjudicarà la fauna.

Mentre creix la polèmica i quan queden sols quatre dies perquè es dispare la mascletà, l'alcaldessa de València, María José Catalá, ha contestat a totes les crítiques i ha qualificat de "cateta" la postura dels partits polítics —entre els quals està també l'esquerra valenciana— i entitats que s'hi han manifestat en contra de l'esdeveniment. "Sembla que els valencians som extraterrestres, vivim de l'1 al 19 de març una mascletà cada dia i també tenim animals, vegetació, dones embarassades... Com jo l'any passat. I no ens ha passat res", ha ironitzat la regidora popular en un desdejuni informatiu de Fòrum Europa.

Després d'assegurar que li sembla un "insult" als valencians, Catalá ha qualificat d'"indocumentada absolutament" i "un poc cateta" la postura crítica des de l'esquerra, per "desconeixement de la cultura valenciana i de la pirotècnia en general", davant el fet que es dispare una mascletà a Madrid. "No pot ser que el que es fa a Sidney, al Japó, a Sant Sebastià, els espectacles que cada dia de pirotècnia que es fan a París, a Disney... Resulta que el que es vol fer un dia a Madrid i nosaltres en fem dènou dies a València, ací és lesiu i a València no", ha contraposat, per a continuar després esmentant el Canadà, Alemanya o altres ciutats espanyoles com Santiago de Compostel·la.

De moment, la mascletà està pendent de la decisió d'un jutjat després que una protectora d'animals haja demanat suspendre-la cautelarment pels possibles perjuís que poguera ocasionar a la flora i la fauna de Madrid Río, un espai renaturalitzat en 2016. La titular del contenciós administratiu número 8 ha sol·licitat a l'Ajuntament de Madrid que presente al·legacions i té fins demà a les 11:00 per a prendre una decisió.

Catalá s'ha mostrat "absolutament convençuda" que la mascletà es dispararà aquest diumenge, 18 de febrer, com està previst. Ha confirmat que estarà ella present, com també "milers de valencians" que han organitzat passar així el cap de setmana amb la família. L'alcaldessa valenciana ha reivindicat la unió turística i cultural entre ambdues ciutats i ha demanat "que ningú desbarate una cosa bonica entre Madrid i València".

També et pot interessar

stats