Un jutjat decidirà si suspén cautelarment la mascletà de Madrid Río per afectar l'entorn natural

Una protectora porta l'acte pirotècnic previst per a diumenge als tribunals en entendre que "provocarà una massacre entre la fauna"

El pont d'El Rey ha sigut la localització triada per a disparar la mascletà / J.M. Espinosa (EFE)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
15 de febrer 2024 - 11:34 Actualitzat: 15 de febrer 2024 - 16:16

La mascletà promesa per l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, continua alçant polseguera a menys de quatre dies que se celebre i ha acabat ja en els tribunals. Un jutjat de la capital, el contenciós administratiu número 8, ha citat l'Ajuntament madrileny a fi que explique per què l'esdeveniment pirotècnic es podrà disparar diumenge des del pont d'El Rey sense afectar la fauna que viu al riu Manzanares. La justícia dona de termini al govern local madrileny fins a les 11:00 hores d'aquest divendres i, a partir de la informació que aporten, la magistrada titular decidirà si aplica mesures cautelars per a suspendre l'acte faller o si permet que s'encenguen les metxes.

Va ser durant les Falles del 2023 quan Almeida es va llançar a anunciar, des de València, una mascletà a la capital d'Espanya si la candidata del seu partit (PP) a l'Ajuntament de València, María José Catalá, esdevenia alcaldessa en les eleccions del 28 de maig, com finalment va passar. Des d'aleshores, els dos governs municipals populars s'han implicat activament en la difusió i organització de la disparada, com una manera de dur les Falles valencianes a la capital d'Espanya per primera vegada.

L'elecció de l'enclavament, en ple Madrid Río i molt a prop de l'entorn natural de la Casa de Campo, ha portat molta polèmica pel rebuig explícit que han manifestat alguns partits de l'esquerra, com Més Madrid, i organitzacions veïnals i ecologistes. Una d'aquestes, la protectora d'animals Salvant Peluts, és la que ha decidit portar el cas als tribunals i ha presentat un recurs davant el jutjat contenciós administratiu en què sol·licita la paralització cautelar de la mascletà. Ho han anunciat a les xarxes socials, on també expliquen els motius que els han portat a fer-ho: entenen que suposa un "perjudici" a Madrid Río, "un entorn de renaturalització des del 2016", i que "provocarà una massacre entra la fauna".

De manera paral·lela, l'ONG animalista Animanaturalis ha convocat per a aquest dissabte, 17 de febrer, una protesta contra la mascletà a Madrid per l'afecció que tindrà en animals i persones sensibles al soroll. La concentració tindrà lloc al migdia enfront del Palau de Cibeles, seu de l'Ajuntament de Madrid. Serà un dia abans que el pont d'El Rey aculla la qüestionada mascletà. "És terrible que en ple segle XXI es continue promocionant la pirotècnia sabent que el soroll afecta animals i persones sensibles", ha argumentat la plataforma benèfica. El que defenen amb la mobilització és posar fi a "la pirotècnia amb soroll". "Una pirotècnia respectuosa i sense soroll és possible", han garantit.

L'Ajuntament de Madrid ha triat el pont d'El Rey per a disparar la mascletà, a càrrec de Pirotècnia Valenciana, perquè "reuneix els requisits tècnics i de seguretat necessaris". A més, ofereix "una de les panoràmiques més belles de la capital, als peus de la catedral de l'Almudena i del Palau Reial".

L'esdeveniment es troba dins del protocol de col·laboració que signaren els ajuntaments de Madrid i València en la passada Fira Internacional de Turisme (Fitur) per a promoure accions de promoció mútua i serà finançada pel consistori madrileny.

També et pot interessar

stats