El govern de Catalá reclama una rectificació a Maestre (Més Madrid) per dir que la mascletà és "una muntanya de petards"

El regidor Juan Carlos Caballero carrega contra la política madrilenya en considerar les paraules com un "atac injustificat" i l'acusa d'"humiliar les Falles" i "els valencians"

El portaveu del govern local de València, Juan Carlos Caballero (PP), aquest divendres
El portaveu del govern local de València, Juan Carlos Caballero (PP), aquest divendres / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
09 de febrer 2024 - 15:27 Actualitzat: 10 de febrer 2024 - 08:22

L'equip de govern de l'Ajuntament de València, liderat per María José Catalá (PP) i format en coalició amb Vox, ha exigit aquest divendres una "rectificació" a la portaveu de Més Madrid en el consistori de la capital espanyola, Rita Maestre, per les crítiques a la mascletà que es dispararà el pròxim 18 de febrer des de Madrid Río. En concret, va anomenar "muntanyes de petards" a aquests espectacles pirotècnics tan emblemàtics de les Falles.

En una roda de premsa posterior a la junta de govern local, el portaveu del gabinet de Catalá i del PP en la corporació municipal, Juan Carlos Caballero, ha reprovat la regidora madrilenya per llançar un "atac injustificat" a l'esdeveniment i l'ha acusada d'"humiliar les Falles". "Ens semblen absolutament lamentables aquestes declaracions que diuen que no volen la mascletà a Madrid perquè és una cosa absurda i innecessària. Ens sembla lamentable i ens sembla que atenta també contra les Falles i, per tant, també contra els valencians, contra la nostra identitat i les nostres tradicions", ha insistit Caballero.

El portaveu de l'equip de Catalá ha criticat també que Més Madrid "desconeix" el fet que les Falles "són unes festes declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat" per la Unesco. "La pólvora, la mascletà, els artistes fallers, els pirotècnics, les bandes de música i tot allò que representa la festa està protegit per la Unesco", ha subratllat. Així mateix, ha ressaltat que el sector de la pólvora "afecta empreses valencianes que tenen un volum de facturació de 65 milions d'euros i generen vora mil ocupacions directes i indirectes" en una activitat "tan important".

"Li demanem respecte a la senyora Maestre. Condemnem les seues declaracions i demanem a tots els grups polítics que reproven aquest atac contra els valencians", ha conclòs Caballero, que s'ha referit a Més Madrid com els "socis de Compromís" d'aquesta ciutat. Per això, ha retret que la portaveu de la coalició en l'Ajuntament de València, Papi Robles, no "haguera fet cap declaració reprovant aquestes paraules" de Maestre.

Igualment, ha reclamat que el ministre de Cultura, Ernest Urtasun (Sumar), defense aquest patrimoni immaterial de la humanitat i l'ha instat tant a condemnar les declaracions de la política de Més Madrid com a exigir-li una rectificació.

En el mateix sentit s’ha pronunciat l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, que també ha demanat a Maestre que es disculpe per "ofendre i insultar" els valencians. "Li demane a Rita Maestre que demane disculpes pel que va dir ahir. Ofendre i insultar dient que la mascletà és una muntanya de petards, crec que no es correspon amb el caràcter acollidor i obert de la ciutat de Madrid", ha censurat davant dels mitjans de comunicació.

D’aquesta manera, Almeida ha afirmat que es poden fer "crítiques", però no es pot “insultar” els veïns i la seua tradició. "Maestre s’ha equivocat profundament [...]. El que ha de fer Rita Maestre és no una fugida cap avant, sinó simplement admetre l'error", ha afegit. 

La mascletà objecte de la polèmica és una promesa que va fer durant una visita a les Falles de València de 2023 l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, si Catalá guanyava les eleccions municipals del 28 de maig i recuperava la ciutat per al PP. S'ubicarà en el pont d'El Rey, al costat del riu Manzanares, i ha rebut dures crítiques de l'oposició en l'Ajuntament madrileny, encapçalada per Més Madrid, en considerar que és "aliena" a les festes populars de la ciutat. A més, dues associacions rebutgen l'acte pirotècnic perquè entenen que disparar-lo des de l'enclavament triat, en ple parc de la Casa de Campo, perjudicarà l'entorn natural.

També et pot interessar

stats