"Déu salve el rei!": Carles III coronat monarca del Regne Unit
Milers de persones han celebrat la coronació als carrers, mentre que grups antimonàrquics han protestat sota el lema "Not my king" (No és el meu rei)
Carles III ha sigut coronat oficialment aquest dissabte de matí com a rei del Regne Unit. Els més de 2.200 assistents han cridat el "Déu salve el rei!" després d'haver-li lliurat les insígnies reials: la corona de sant Eduard, l'orbe i els ceptres. Per la seua part, la reina Camil·la, que abans de ser coronada tenia el títol de duquessa de Cornualla, ha rebut la vara de la reina i la corona de la reina Maria.
La cerimònia s'ha celebrat a l'abadia de Westminster, a Londres, huit mesos després de la mort d'Isabel II. Milers de persones s'han congregat al llarg de The Mall i la zona de Whitehall per a sumar-se a les celebracions i rebre Carles III i la reina, Camil·la, que han recorregut el tram en carrossa. Així, a les 10:20, hora local (11:20 a Espanya), els reis han eixit del palau de Buckingham, residència de la família reial, fins a arribar a l'abadia de Westminster, on està celebrant-se la coronació.
Cap a les 12:00, hora espanyola, han arribat Carles III i Camil·la al temple, on el rei ha portat l'uniforme militar en comptes de l'abillament formal amb capa i leotards que han utilitzat monarques anteriors. A l'abadia esperaven nombrosos convidats, presents durant el servei formal de la coronació, el primer des que Isabel II va ser coronada, el juny del 1953.
El rei ha avançat cap a l'altar major precedit d'una processó formada per líders religiosos, representants d'alguns països de la Commonwealth, antigues colònies, així com pel primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak.
El príncep Jordi, net de Carles III i segon en la línia de successió al tron, és un dels patges de la cerimònia, juntament amb els cinc nets de Camil·la.
La coronació pas a pas
La cerimònia ha començat amb la presentació de Carles III al poble, una antiga tradició en la qual el rei ha mirat la congregació, que ha cridat "Déu salve el rei!", i han sonat trompetes. A continuació, ha fet dos juraments: un per a reconéixer les diferents religions que es practiquen al Regne Unit i un altre amb què el monarca es compromet a ser "protestant fidel", conegut com la Declaració d'Adhesió.
Després, Carles III s'ha assegut a la cadira de roure de sant Eduard, considerat el moble més antic del Regne Unit, col·locat damunt d'un pis de mosaic medieval, i l'han ungit, amb la finalitat d'emfatitzar la funció espiritual com a cap de l'Església d'Anglaterra. Per a això, l'arquebisbe de Canterbury, Justin Welby, li ha vessat oli al rei al cap, el pit i les mans.
En acabar ha arribat el moment més important, quan Carles III ha rebut les insígnies reials i l'arquebisbe de Canterbury li ha col·locat al cap la corona de sant Eduard. Llavors han tocat les campanes de l'abadia mentre s'han disparat canonades a la Torre de Londres i també en altres llocs del país. Després, el príncep Guillem, hereu de la corona britànica, s'ha agenollat davant de son pare per a retre-li homenatge. Seguidament, ha sigut el torn de la coronació de la reina Camil·la.
La cerimònia ha conclòs amb el retorn dels reis al palau de Buckingham en la carrossa d'estat, que té 260 anys, acompanyats de quasi 4.000 membres de les forces armades. Allí, els reis han fet la tradicional salutació des del balcó del palau acompanyats per altres membres de la família reial, davant de la multitud congregada allí. Mentrestant, avions de les Forces Aèries Britàniques han fet una exhibició per damunt de l'edifici.
Arresten el cap d'un grup antimonàrquic abans de la coronació
D'altra banda, aquest matí han detingut el cap del grup antimonàrquic Republic, Graham Smith, i altres organitzadors d'una protesta contra la coronació, segons han informat els mitjans aquesta organització.
Smith estava recollint pancartes per als manifestants a Trafalgar Square quan la policia l'ha detingut, segons precisa el diari The Guardian. El grup busca reemplaçar el monarca per un cap d'estat electe i dona suport aquest dissabte a una protesta sota el lema "Not my king" (No és el meu rei).
La detenció s'ha produït a primera hora del matí, quan centenars de manifestants antimonàrquics s'havien reunit a Trafalgar Square amb banderes i samarretes grogues per a destacar la seua oposició a la coronació del monarca.
Qui ha assistit a la coronació?
Més de 2.200 convidats han estat presents en la coronació dins de l'abadia de Westminster, molts menys que els 8.000 que van assistir a la coronació de la reina Isabel el 1953. Entre ells han estat altres membres de la reialesa, com el rei Felip VI i la reina Letícia d’Espanya, funcionaris i un centenar de caps d'estat estrangers com la primera dama dels Estats Units, Jill Biden; el vicepresident de la Xina, Han Zheng, o el president francés, Emmanuel Macron.
També han estat presents amics de Carles i Camil·la, representants d'organitzacions benèfiques i celebritats com els músics Lionel Richie i Nick Cave, David i Victoria Beckham o l'actriu Emma Thompson. El príncep Enric ha assistit finalment, encara que no ha estat acompanyat de la muller, Meghan Markle, ni dels fills, Archie i Lilibet, segons van anunciar, perquè coincideix la coronació amb el quart aniversari del xiquet.
Conflicte durant els primers huit mesos de regnat
La coronació de Carles III arriba en un moment complicat per al Regne Unit, quan el país està a les portes de la recessió. Les ferides pel Brexit encara estan obertes en la relació d'Anglaterra amb Escòcia i Irlanda del Nord, on el referèndum va mostrar la preferència per quedar-se en la Unió Europea. En aquest sentit, constitucionalment la corona és neutral, però Carles III vol un paper més actiu, encara que els monàrquics més joves s'haurien estimat més que la corona passara directament al príncep Guillem.
Més d'11.000 policies patrullen pels carrers per a tindre sota control la seguretat de la família reial i dels ciutadans. Des de fa setmanes a la capital anglesa es respira l'ambient festiu de la coronació, amb una gran oferta de marxandatge commemoratiu i inclús de seguidors de la monarquia que fa diversos dies que han acampat en aquesta ubicació.