Per què Blanca Paloma va directa a la final d'Eurovisió?

L’artista il·licitana s'enfrontarà dissabte amb Loreen, una veterana d’Eurovisió, que arriba a Liverpool envoltada de polèmica per la semblança del seu tema amb cançons conegudes

La cantant Blanca Paloma en la inauguració del festival de Liverpool diumenge
La cantant Blanca Paloma en la inauguració del festival de Liverpool diumenge / Adam Vaughan (Efe)

Els artistes d’Israel, Suïssa, Portugal o Suècia, amb el seu polèmic tema, seran alguns dels que s'enfrontaran a Blanca Paloma en la final d’Eurovisió de dissabte. Són alguns dels deu països classificats en la primera de les semifinals, celebrada dimarts a la nit. Caldrà esperar fins al cap de setmana per a veure el potencial que desplegarà la il·licitana Blanca Paloma sobre l’escenari de Liverpool. Dijous en mostrarà un tast, però serà a través de la pantalla, on es visionarà el videoclip. Espanya aterra a Eurovisió directament en la final, sense haver fet escala en les semifinals. Però, què ha salvat Blanca Paloma del tràngol de les semifinals? Per què té Espanya aquest privilegi, que es repeteix edició rere edició? No és una qüestió de qualitat artística, tampoc vocàlica.

La raó cal buscar-la en el Big Five, o el que en valencià seria els Cinc Grans. Espanya n'és un i comparteix deferència amb Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit. Els representants d’aquests països se salten les semifinals. Tot i que la creença més estesa és que aquests països són els membres fundadors d’aquest icònic certamen musical, no és així. No és un motiu històric. Els diners estan, com en molts altres casos, darrere d’aquest pas directe a la final.

El 1996 Alemanya es va quedar a prop de la final, malgrat que era el país que més aportació econòmica havia fet per a celebrar aquest festival. L'enuig dels alemanys va fer que amenaçarà d'abandonar el festival, la qual cosa haguera qüestionat la continuïtat d’Eurovisió.

En vista d'aquest colp a la taula d’Alemanya, l’organització va adoptar una decisió per a calmar els ànims. Els països que més diners aporten a Eurovisió tenien garantit el pas a la final i, per tant, no haurien de superar la selecció de les semifinals.

Per aquesta raó, l’actuació en directe d’Espanya, Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit serà dissabte. Entre els països que rivalitzaran amb el nostre, ja sabem que estarà Suècia, Finlàndia, Israel, Noruega, Croàcia, Moldàvia, Suïssa, Txèquia, Portugal i Sèrbia. Tots es van classificar en la primera semifinal, celebrada aquest dimarts a la nit, i a aquests representants cal sumar els que van superar la segona de les semifinals, que serà dijous.

Blanca Paloma parteix com a una de les favorites, però pot ser algunes de les artistes que ja s’han classificat, com ara Loreen, es perfilen com a serioses rivals de la il·licitana. A la seua veterania en Eurovisió, concurs que ja va guanyar el 2012, s’afig l’elecció del tema, no exempt de polèmica. Tattoo presenta reminiscències evidents amb Flying Free, un clàssic de la música electrònica, i amb The winner takes it all, un dels clàssics d’Abba.

Tot i aquestes semblances, l’actuació de Loreen, que va aparéixer a l’escenari envoltada per dues pantalles gegants de les quals va anar desprenent-se a mesura que avança la interpretació, no es descarta com a vencedora. Algunes travesses apunten que pot ser una ferma candidata a portar la setena victòria d’Eurovisió cap a Suècia. 

També et pot interessar

stats