Blanca Paloma, la quarta artista valenciana en Eurovisió: qui són els altres?

La il·licitana és la primera dona valenciana que participa en aquest festival de la cançó

Imatge d'arxiu del certamen musical d'Eurovisió
Imatge d'arxiu del certamen musical d'Eurovisió / Shutterstock

El 1961, Espanya participava per primera vegada en Eurovisió i des d'aquell moment tres valencians ha representat el país al llarg dels anys en el certamen musical. Saps qui són?

  • El primer va ser l'alacantí Jaime Morey, que el 1972 va interpretar Amanece en un certamen celebrat a Edimburg. Va aconseguir la desena posició. Va ser elegit de forma interna com a representant d’Espanya, un any després de competir amb Nino Bravo i altres artistes de renom, com Rocío Jurado o Karina, en Pasaporte a Dublín, el Benidorm Fest de l’època.
  • El 1988, l'alcoià Javier de Juan va participar amb la Dècada prodigiosa, grup amb el qual va interpretar Made in Spain (La chica que yo quiero) a Dublín i amb què va aconseguir una onzena posició. Les normes del festival d'aquell moment restringien la quantitat de participants a sis membres, per la qual cosa no tots els integrants pogueren pujar a l'escenari. Només participaren Carmelo Martínez, José Subiza, Cecilia Blanco, Ana Nery Fragoso, Manolo Aguilar i Manuel Santisteban. Javier de Juan, fundador del grup i bateria de la formació, va participar dirigint l'orquestra que acompanyava l'actuació.
  • El 2017, el grup de música D'Nash representava Espanya en Eurovisió amb un tema interpretat en anglés i espanyol titulat I love you mi vida. En aquest grup participava Antonio Martos, més conegut com Ony, que era l'integrant valencià de la banda. La resta eren Basty, de Cadis; Mikel, de Tenerife, i Javi, de Sevilla. El grup es va formar el 2005 i Ony va estar fora de la banda fins que el 2014 va entrar a formar-ne part.

Blanca Paloma, la primera valenciana en Eurovisió

L'última participant valenciana en Eurovisió és Blanca Paloma, qui en maig de 2023 es convertirà en la primera dona valenciana que representarà Espanya en el festival de música.

Salomé mereix una menció especial en aquesta llista, ja que la cantant catalana i valenciana d'adopció va deixar el llistó molt alt en Eurovisió. Tan alt que va guanyar l'edició de l'any 1969 amb la mítica cançó Vivo cantando, una actuació que va fer que Espanya s'emportara l'or per segon any consecutiu, després de l'èxit de Massiel l'any anterior. 

També et pot interessar

stats