De l’Altet a Liverpool: qui és Blanca Paloma?

La valenciana tornarà a dur el flamenc a Eurovisió 40 anys després de Remedios Amaya amb una aposta arriscada

El talent valencià torna a Eurovisió amb Blanca Paloma / À Punt NTC

Blanca Paloma tornarà a portar el flamenc a Eurovisió 40 anys després que Remedios Amaya, de qui es considera absolutament fan, duguera el seu mític ¿Quién maneja mi barca? al festival, que va quedar en última posició. Una missió, sens dubte, arriscada.

Ho farà amb Eaea, una cançó de bressol que fusiona el flamenc amb sons electrònics i que ret homenatge a les arrels sevillanes de la seua àvia Carmen, a qui no ha deixat d’agrair el llegat musical que li ha permés triomfar a Benidorm després d’un primer intent, l’any passat, amb Secreto de agua.

La il·licitana de l'Altet (Baix Vinalopó), de 33 anys, ha viscut un intens any després de participar en la darrera edició del festival, abandonant la seua dedicació a l’escenografia i vestuari escènic per la música. De fet, l’Ajuntament d’Elx la va nomenar pregonera de les festes i li va atorgar el Ram d'Or com a reconeixement al seu mèrit professional.

Ara, s'afig al selecte grup de cantants eurovisius que portarà el segell valencià a l'edició que tindrà lloc al mes el 13 de maig a Liverpool.

Talent valencià a Eurovisió

Salomé va ser, el 1969, la primera valenciana a triomfar al festival europeu i va posar el llistó ben alt amb la cançó Vivo cantando i lluint el famós vestit blau dissenyat per Manuel Pertegaz. L'actuació va fer que Espanya s'emportara l'or per segon any consecutiu, després de l'èxit de Massiel de l'any anterior. 

Tres anys després, en 1972, l’alacantí Jaime Morey quedaria en la desena posició amb Amanece. Va ser elegit de forma interna com a representant d’Espanya, un any després de competir amb Nino Bravo i altres artistes de renom, com Rocío Jurado o Karina, en Pasaporte a Dublín, el Benidorm Fest de l’època.

L’alcoià Javier de Juan, integrant del grup La Década Prodigiosa i el valencià Antonio Martos, del grup D'Nash, ho intentarien de nou en les edicions de 1988 i 2007, i van obtindre una onzena i vintena posició respectivament.

També et pot interessar

stats