Sis motius pels quals reduir el consum de carn

A Espanya es consumeix quatre vegades més carn que el que recomana l'OMS, i en la carn roja, el consum espanyol es multiplica per 10

'Viure sense carn' és el capítol de 'Zoom' dedicat a la indústria càrnica i a les alternatives al consum de carn
"Viure sense carn" és el capítol de 'Zoom' dedicat a la indústria càrnia i a les alternatives al consum de carn / Zoom

Arran de les declaracions del ministre de Consum, Alberto Garzón, sobre la reducció del consum de carn, el programa d'investigació d'À Punt, Zoom, s'ha endinsat en la indústria càrnia per a trobar els arguments que donen suport a la recomanació del ministre o que la rebutgen.

En el capítol Viure sense carn hem parlat amb les dues parts confrontades en el debat, i hem donat veu, d'una banda, al director de Provacuno, Javier López, i d'una altra a Juan Antonio Oliver, portaveu de València Animal Save. A continuació, compartim els sis motius pels quals es recomana reduir el consum de carn i els arguments a favor o en contra d'aquestes persones:

1. No hi haurà carn per a tot el món

Segons la FAO, el 2050 hi haurà un increment de la població, un terç més de boques per a alimentar, i la producció alimentària hauria d'augmentar un 70%, amb la sobreexplotació animal consegüent i l'empitjorament del canvi climàtic.

Opinions confrontades sobre el consum de carn
Opinions confrontades sobre el consum de carn / Zoom

2. La petjada hídrica

Segons la FAO, per a produir un quilo de carn necessitem 15.000 litres d'aigua. És un dels arguments que el ministre de Consum, Alberto Garzón, també empra en el seu discurs per la reducció del consum de carn.

La petjada hídrica és un dels motius per a reduir el consum de carn
La petjada hídrica és un dels motius per a reduir el consum de carn / Zoom

Juan Antonio Oliver, de València Animal Save, afirma que és molt més sostenible directament menjar plantes: "Els animals mengen plantes, aleshores cal produir moltes plantes per a engreixar els animals i després sacrificar-los... És molt més sostenible directament menjar nosaltres les plantes".

3. El canvi climàtic

Segons Greenpeace, la ramaderia és la responsable d'emetre el 14,5% dels gasos d'efecte hivernacle que afecten el canvi climàtic. La FAO també alerta sobre l'amenaça de la ramaderia per al medi ambient. "Les flatulències de les vaques i els excrements dels porcs i els seus pinsos generen ja més contaminació que la dels cotxes", diu Alberto Garzón.

La ramaderia és la responsable d'emetre el 14,5% dels gasos d'efecte hivernacle que afecten el canvi climàtic
La ramaderia és la responsable d'emetre el 14,5% dels gasos d'efecte hivernacle que afecten el canvi climàtic / Zoom

4. El risc que suposa per a la salut

Com diu el ministre de Consum, Alberto Garzón, en el seu Twitter: "L'OMS ha alertat del risc que suposa el consum excessiu de carn roja i que pot traduir-se en infarts, diabetis i altres tipus de malalties".

Reduir el consum de carn és clau per a la salut
Reduir el consum de carn és clau per a la salut / Zoom

5. Els valors nutricionals

Respecte als valors nutricionals derivats d'un dieta basada en plantes i una altra que inclou el consum de carn, la protagonista del debat és la vitamina B12. Segons Juan Antonio Oliver, de València Animal Save, és "l'únic complement vitamínic que es necessita" en una dieta vegana.

On trobem les proteïnes en una dieta vegana?
On trobem les proteïnes en una dieta vegana? / Zoom

6. Qüestions ètiques

A banda dels motius mediambientals i saludables estan els motius ètics. València Animal Save organitza vigílies per a conscienciar el consumidor sobre el maltractament que pateixen els animals en la indústria càrnia. "Anem a veure animals que estan molt apretats i molt estressats", diuen des d'aquesta organització pels drets dels animals. "En cada camió sol haver-hi uns 250 porcs i la indústria càrnia no vol que açò ho vegem".

El maltractament animal en part de la indústria càrnia és un dels motius per a no ingerir carn
El maltractament animal en part de la indústria càrnia és un dels motius per a no ingerir carn / Zoom

Alternatives a la carn

En Zoom es proposen dues alternatives a la carn: d'un costat, la carn produïda en laboratori, i d'un altre, el consum d'insectes.

A partir de les cèl·lules d'un porc, podríem produir l'equivalent a la carn produïda per 50 porcs Íñigo Charola - CEO de Biotech

Segons ens ha contat Íñigo Charola, CEO de Biotech, a À Punt Mèdia: "La carn cultivada s'elabora a partir d'una cèl·lula programada per a replicar-se i la nodrim amb vitamines i sals perquè forme el teixit i cree el múscul, que es el que anomenem carn i consumim com a tal". La carn generada a partir de cèl·lules d'animals donants genera encara molts dubtes entre els consumidors. A Catalunya, d'altra banda, ja han començat a produir proteïna vegetal amb un aspecte molt semblant al de la carn. Joan Socomando, de Novameat, ens explica com funciona aquest procés elaborat mitjançant una impressora 3D i amb ingredients com fibra d'alga, dacsa, pols de remolatxa, oli d'oliva i aigua.

Una impressora 3D procesa proteïna vegetal amb una forma que recorda a la carn
Una impressora 3D procesa proteïna vegetal amb una forma que recorda a la carn / Zoom

D'altra banda, els insectes es presenten com una alternativa a la carn pel seu valor nutricional ric en proteïnes. Encara que el seu consum és bastant habitual en països d'Àsia, Àfrica i Amèrica Llatina, ací encara els veiem amb aprensió. Com diu José Miguel Mulet, catedràtic de Biotecnologia de la Universitat Politècnica de València, "hi ha un rebuig visceral als insectes", i destaca el fet que "el principal impuls per a superar aquest tipus de barreres és la fam, però ara no hi ha fam que ens faça menjar coses rares".

El Centre Superior d'Hostaleria del Mediterrani cuina una paella amb cucs, escarabats i panderoles
El Centre Superior d'Hostaleria del Mediterrani cuina una paella amb cucs, escarabats i panderoles

Bérnar Giménez, presentador de Zoom, ha vist com preparen una paella amb insectes al Centre Superior d'Hostaleria del Mediterrani i ha tastat aquest plat cuinat per Álvaro Vilella, professor del curs d'Entomofàgia, assignatura dedicada a la cuina amb insectes. Trobaràs la recepta en l'enllaç següent.

També et pot interessar

stats