La ciutadania espanyola, més disposada a no volar que a renunciar al consum de carn per a combatre el canvi climàtic

Segons una enquesta del Banc Europeu d'Inversions, el 24% de la població espanyola ja està adoptant canvis “radicals” en el seu estil de vida.

La ciutadania espanyola, més disposada a no volar que a renunciar al consum de carn per a combatre el canvi climàtic
La ciutadania espanyola, més disposada a no volar que a renunciar al consum de carn per a combatre el canvi climàtic

La població espanyola està més disposada a reduir els seus viatges amb avió que a rebaixar o eliminar el consum de carn per a lluitar contra el canvi climàtic. És una de les principals conclusions de la segona enquesta sobre el clima 2020-2021 del Banc Europeu d'Inversions, que s'ha centrat en la manera en què els ciutadans volen contribuir a mitigar els efectes de l'emergència climàtica el 2021 i quines renúncies estarien disposats a fer.

Entre opcions com ara renunciar a viatjar en avió, rebaixar la ingesta de carn, deixar de comprar roba nova, fer ús de les plataformes de vídeo en streaming o tindre cotxe, el 42% dels espanyols i espanyoles considera que deixar de volar és l'opció més fàcil i, el 33% pensa que renunciar al cotxe, per contra, és la més difícil.

L'enquesta revela que el 24% de la ciutadania espanyola preguntada ja està incorporant “canvis radicals” en el seu estil de vida per a lluitar contra la crisi climàtica. Una xifra cinc punts superior a la mitjana de la Unió Europea, que se situa en el 19%. Els progenitors amb criatures menors de 18 anys (27%) i la ciutadania extremenya (35%) estan entre els que més canvis han implementat.

El 80% dels europeus, estatunidencs i xinesos opinen que les seues accions poden contribuir a la lluita contra el canvi climàtic

L'opinió de la poblaició espanyola és molt semblant a la dels seus veïns europeus i a la dels ciutadans dels Estats Units i la Xina. Visquen on visquen, consideren que l'opció més fàcil per a fer front a l'emergència climàtica és renunciar a volar. Així pensen un 40% dels europeus enquestats, un 38% dels estatunidencs i un 43% dels xinesos.

Igualment coincideixen, en un 80%, en el fet que les seues decisions i accions poden contribuir a mitigar els efectes del calfament global. El Banc Europeu d'Inversions assenyala que el nombre d'enquestats que responen positivament a aquesta pregunta ha augmentat de forma generalitzada respecte a 2019. A la Unió Europea l’increment ha sigut de tres punts, de set punts als Estats Units i de dotze punts a la Xina. Són els enquestats més joves els que més convençuts estan que el seu comportament pot marcar la diferència en aquesta lluita col·lectiva.

Més preocupats per la Covid-19 que pel canvi climàtic

Respecte a les preocupacions a llarg termini, el 68% dels espanyols i les espanyoles confessa estar més preocupat per no contraure la Covid-19 que pels impactes a llarg termini del canvi climàtic, i aquest percentatge augmenta fins al 77% en els espanyols majors de 65 anys.

El treball reflecteix també que en el futur, una vegada s'alcen les restriccions, seran la pandèmia i els canvis climàtics els que condicionaran els plans de viatge. El 35% de la població espanyola evitarà volar per les conseqüències sobre el canvi climàtic i el 46% optarà per passar les vacances a Espanya o en un país veí per tal de minimitzar les emissions de carboni. En canvi, un 34% tornarà a viatjar amb avió “com abans” de la pandèmia, segons l'enquesta.

També et pot interessar

stats